Zbog ovih ptica obala Drine posećenija je nego ikad

395
labudovi na drini loznica

Ni jedne zime obala Drine nije bila posećenija od ove, a pažnju Lozničana, kao i komšija iz Šepka, sa druge strane reke, privuklo je jato labudova koji se već mesec dana šepure u blizini mosta i graničnog prelaza Trbušnica.

Ova neuobičajena pojava u podrinjskom kraju uslovljena je, po svemu sudeći, izuzetno dugim periodom niskih temperatura, zbog čega su se, u potrazi za boljim mestom, gde će preživeti zimu i pronaći hranu za opstanak, labudovi nastanili tamo gde ih ranije nikada nije bilo.

Nesvakidašnje goste, koji bez pasoša plutaju površinom reke između dve države, svakodnevno obilaze Lozničani koji im donose hranu i uživaju u prizoru kakav se retko viđa.

– Nisam mogla da odolim, pa sam i po mrazu došla da vidim ovu lepotu. Labudovi se ne odvajaju, stalno su zajedno, ali im prija naše društvo – kaže Ljiljana Babić, koja je fotografijom ovekovečila ovaj susret na Drini.

Predpostavlja se da su ove retke ptice doletele sa severnih rečnih tokova Dunava, Save, Bosuta, Zasavice, a možda i Tise i Tamiša. Prošlog maja labudovi su postali redovni stanari i na Zvorničkom jezeru.