U Biblioteci Vukovog zavičaja predstavljen Klub pisaca „Vukovo pero“ iz Loznice: ČLANOVI KLUBA I STVARAOCI I LJUBITELJI PISANE REČI

Zajedno stvaraoci iz Loznice, Malog Zvornika i Drinjače i Zvornika u Republici Srpskoj. Klub uglavnom okuplja neafirmisane literate čiji se susreti s publikom priređuju petnaestodnevno.

169
Klub pisaca „Vukovo pero“ iz Loznice

U ciklusu programa kojima predstavljaju domaće autore, Biblioteka Vukovog zavičaja priredila je književno veče na kojem je publici predstavljen Klub pisaca „Vukovo pero“ iz Loznice.

Reč je o najmlađem književnom klubu u Srbiji koji je osnovan pre dve godine i okuplja ljubitelje pisane reči iz Loznice, Malog Zvornika i Drinjače i Zvornika u Republici Srpskoj, od kojih se 38 članova aktivno bavi pisanjem.

Prema rečima urednika kulturnog programa Biblioteke Dragana Tošića, ideja je da se predstave ljudi koji se bave pisanjem, prvenstveno sa ovih prostora.

– Klub pisaca „Vukovo pero“ je specifičan po tome što uglavnom okuplja neafirmisane pisce i pesnike, neafirmisane čak i u našem gradu, ljude koji zaista pišu iz zadovoljstva i lične potrebe. Veoma mali broj njih ima objavljene knjige, ali svejedno, oni se okupljaju dva puta mesečno, razmenjuju svoje pesme i uživaju u njima, a u godini jubileja kada Biblioteka obeležava 150 godina postojanja, mi smatramo da uvek postoji vreme i prostor koje možemo da ustupimo ljudima „od pera“, pa i ovom književnom klubu – rekao je Tošić.

Svoje poetsko stvaralaštvo i pesničke inspiracije, u petak je u lozničkoj gradskoj biblioteci predstavilo sedamnaest autora, a kazivanje njihovih stihova muzičkom pratnjom na gitari upotpunio je krupanjski pesnik Cvetko Vilotić, dok su moderatori programa bili Dragan Tošić i LJutomir Rundić, predsednik Kluba „Vukovo pero“.

– Ovo je najmlađi književni klub u Srbiji, ako ne i šire, proslavili smo 29. septembra pune dve godine postojanja. Klub je nastao spontano u trenutku kada smo osetili potrebu za prostorom i opuštenim druženjem gde bismo dali priliku anonimcima i ljudima koji pišu da „kažu to svoje što pišu“. Imamo 68 članova, od toga 38 piše. Mi smo jedini klub u ovim krajevima koji ima jednu specifičnu teoriju – kod nas svi ljubitelji pisane reči i oni koji se druže sa nama imaju istu člansku kartu, ista prava i obaveze kao i mi koji pišemo, pa je na našim druženjima uvek puno. Za ove dve godine organizovali smo 48 književnih posela na kojima smo osim govorne poezije, imali 28 promocija pesnika iz Srbije i šireg regiona, a ugostili smo i dva pisca – kandidata za Ninovu nagradu, kao i predsednika Udruženja književnika Republike Srpske – rekao je za „Loznički nedeljnik“ predsednik kluba, pesnik i pilot Ljutomir Rundić.

Pored održavanja pesničkih večeri dva puta mesečno, Klub pisaca „Vukovo pero“ bavi se i izdavačkom delatnošću u okviru koje su do sada objavili četiri knjige. Klub ima i nagradni konkurs posvećen Svetom Trifunu, a to je i krsna slava koju proslavljaju 14. februara.

Ustanovili su i „Veče rodoljubive i epske poezije“, 4. maja, posvećeno srpskom heroju pilotu Milenku Pavloviću. Jedna od klupskih aktivnosti je i humanitaran rad. Akcijom „Daruj knjigu – obraduj dete“ do sada su poklonili 1850 knjiga u 11 osnovnih škola. U klubu ističu da su otvoreni za sve ljude koji vole da pišu i koji uživaju u pesničkim druženjima na kojima predstavljaju svoje književno stvaralaštvo.