Sa predstavljanja knjige: „Poema o staroj Loznici – Oslobođenje“

U trilogiji „Poema o staroj Loznici“ objedinjeni različiti periodi života u Loznici počevši od vremena između dva rata, zatim godina okupacije i na kraju perioda posle oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Završni deo svoje trilogije pod nazivom „Oslobođenje“ autor Dušan Gligorić u najvećoj meri napisao po sećanju.

364
Sa predstavljanja knjige: „Poema o staroj Loznici – Oslobođenje“
Sa predstavljanja knjige: „Poema o staroj Loznici – Oslobođenje“. Foto: Lotel Media Group

U Biblioteci Vukovog zavičaja u Loznici naš sugrađanin Dušan Gligorić predstavio je treći nastavak svoje knjige „Poema o staroj Loznici“, kojom je autor kroz jedinstvenu poetsku hroniku zaokružio trilogiju u kojoj i kroz stihove podseća na mnogobrojne detalje iz života i razvoja svog rodnog grada.

Sve tri knjige imaju zajedničku temu – Loznicu, a objedinjuju različite periode počevši od vremena između dva rata, zatim period okupacije, dok je u poslednjoj knjizi autor opisao posleratni period, odnosno period nakon oslobođenja grada.

– Kada sam počinjao da pišem prvu knjigu, mislio sam da će to biti dovoljno, ali sam na zahtev čitalaca nastavio sa pisanjem i u „Poemi o staroj Loznici – Oslobođenje“ opisao sam lepši period posle Drugog svetskog rata u našem gradu, vreme entuzijazma, izgradnje i obnove – rekao je za „Loznički nedeljnik“ Gligorić.

Dušan Gligorić
Dušan Gligorić. Foto: Lotel Media Group

Loznica je u tom periodu, prema njegovim rečima, već bila oslobođen grad, ali je rat u zemlji i dalje trajao, pa se u knjizi osvrnuo i na događaje sa Solunskog fronta i druga upečatljiva dešavanja iz tog perioda.

Kako je Gligorić istakao, radostan je što su ga sugrađani nagovorili da piše i dalje, jer je u poslednjoj knjizi opisao složnost Lozničana, način na koji su pomagali jedni drugima kad god je to bilo potrebno, te da bi bila šteta da se to zaboravi.

– Drago mi je da će kroz ovo delo ostati uspomena na život Lozničana iz tog perioda kako bi i mlađi naraštaji, čitajući knjigu mogli da ga osete i kako bi se ugledali na starije – naveo je autor.

Gligorić je knjigu u najvećoj meri napisao po sećanju, kako je rekao, 90 odsto knjige čine njegova sećanja, dok je preostale informacije pročitao ili čuo od drugih.

– U epilogu knjige sam napisao da je od mene dosta, a o novom periodu grada neka pišu mlađi – naglasio je.

Gligorić (90) je diplomirani ekonomista u penziji koji je kao gimnazijalac bio aktivan član Kulturno-umetničkog društva „Karadžić“ u Loznici, bavio se fiskulturom i šahom, a po završetku studija u Beogradu, sredinom pedesetih godina prošlog veka, bio je osnivač muškog, a zatim i ženskog košarkaškog kluba Loznica.

Od 1959. godine počeo je da radi u fabrici „Viskoza“ na mestu komercijalnog direktora, a osamnaest godina kasnije preselio se u Beograd.

Svoje penzionerske dane pre četiri godine iskoristio je da napiše prvu knjigu „Poema o staroj Loznici“, zatim i nastavke pod nazivom „Okupacija“ i „Oslobođenje“, a sve tri knjige ilustrovane su starim fotografijama Loznice iz Muzeja Jadra.

Odnedavno piše anegdote iz prošlosti lozničkog kraja u rubrici „Lozničkog nedeljnika“ pod nazivom „Ispod velova vremena“. Na predstavljanju knjige u lozničkoj biblioteci pored autora govorili su i recezent knjige satiričar i novinar Bora Oljačić, kao i urednik knjige istoričar Zoran Tošić, dok je u kulturno-umetničkom delu programa nastupio pevački duo ovdašnje Etno-grupe „Lozice“.