KUD „Karadžić“ na turneji u Italiji

125
KUD Karadžić na turneji u Italiji

Grupa pevača, prvi folklorni ansambl i narodni orkestar KUD „Karadžić“ iz Loznice otputovali su večeras na desetodnevnu turneju u Italiji.

Članovi jednog od najstarijih društava na Balkanu jedini su predstavnici Srbije na internacionalnom festivalu folklora u gradu San Gregorio Manjo, u okrugu Salerno, nedaleko od Napulja, gde će nastupiti u ponedeljak 8. avgusta na centralnoj manifestaciji.

Tokom boravka u Italiji, Lozničani će imati nastupe u još pet gradova koji se nalaze na razdaljini od 30 do 130 kilometara.

– Za ovo leto u planu je bilo gostovanje u Turskoj, ali zbog dešavanja u toj zemlji put je otkazan, a pre dvadesetak dana dobili smo poziv iz Italije. Za kratko vreme smo okupili članove i pripremili program s kojim ćemo predstavljati srpsku tradiciju i folklor – kaže Dragan Tošić predsednik društva „Karadžić“.

Na ukupno šest koncerata predstaviće se sa pet najatraktivnijih spletova i koreografija, s kojima su i prethodnih godina oduševljavali publiku u Poljskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Japanu i drugim zemljama.

Putovanje u Italiju finansiraju sami članovi, njih tridesetak, a simboličan deo troškova pokriće KUD „Karadžić“.

– Na žalost, članovi sami finasiraju put do Italije, a prećićemo više od 3.000 kilometara, dok tamo imamo obezbeđen smeštaj i hranu – podseća Tošić.