85. VUKOV SABOR U TRŠIĆU: Slava tršićkom geniju

U Tršiću je održana završna svečanost 85. Vukovog sabora, najveće i najstarije kulturne manifestacije kod Srba, koja se održava svake treće nedelje u septebru pod nazivom „Očuvajmo jezik, sačuvajmo zemlju“

358
85. VUKOV SABOR: Oda tvorcu pismenosti

U Tršiću je održana završna svečanost 85. Vukovog sabora, najveće i najstarije kulturne manifestacije kod Srba, koja se održava svake treće nedelje u septebru pod nazivom „Očuvajmo jezik, sačuvajmo zemlju“.

Svetkovina je počela, po tradiciji, podizanjem saborske zastave na letnjoj pozornici, kraj rečice Žeravije, nedaleko od Vukovog rodnog ognjišta, i „Himnom Vuku“ Stevana Mokranjca. U ime domaćina manifestacije, grada Loznice, saboraše je pozdravio Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

Ovogodišnji saborski besednik, profesor dr Veljko Brborić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, naglasio je je da je „Vuk Karadžić srpske ćirilice“. Uradio je to, kako kaže, „po Adelungovom načelu i na idejama Save Mrkalja“.

Naša obaveza je da ćirilicu čuvamo i i negujemo – rekao je profesor Vrborić. -Legitimno je čuvati i negovatu jezike nacionalnih manjina i strane jezike. Ali briga o ćirilici, matičnom pismu srpskog jezika je naš nacionalni prioritet. To je moralna obaveza.Stoga ne razumem i ne mogu razumeti one kojima smeta Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma, sve neuređeno se mora urediti, a ono što je nacionalno i pri tom ugroženo valja štititi. Zaštita i negovanje ćirilice nije nije zabrana latinice. Šta je tu sporno?