OZBILJNA PRETNJA RIBLJEM FONDU: Ponovna najezda kormorana na Drini

Organizacija sportskih ribolovaca „Drina“ namerava da se obrati nadležnom ministarstvu za pomoć u rešavanju problema koji izazivaju kormorani. Grabljivice bez prirodnog neprijatelja desetkuju riblji fond i vegetaciju.

239
Dragoslav Polić
Predsednik Organizacije sportskih ribolovaca „Drina“ iz Loznice Dragoslav Polić. Foto: Lotel Media Group

Od Zejtine vode u Loznici do ušća Drine u Savu, osim dvestotinak stanarica, prema proceni ribolovaca, zimuje oko 700 primeraka kormorana, ptica koje predstavljaju ozbiljnu pretnju ribljem fondu u našoj reci, naročito kada su zimovnici aktivni.

– Kormorani uzimaju svoj danak na ovom području i s obzirom na to da su te ptice kod nas zaštićena vrsta, mi smo razmišljali da se obratimo Ministarstvu zaštite životne sredine, da objasnimo koliko su one pogubne po riblji fond – rekao je za „Loznički nedeljnik“ predsednik Organizacije sportskih ribolovaca „Drina“ iz Loznice Dragoslav Polić.

On je dodao da bi u obraćanju Ministarstvu bilo zatraženo da se na kraći period obustavi zabrana odstrela kormorana.

– Proteklih dana su ove grabljivice primećene u manjim formacijama u odnosu na ranije godine. Pretpostavljam da se to dešava jer je i količina ribe smanjena i što je vodostaj bio mali pa se riba povukla tamo gde oni baš i ne mogu da je nađu, a tamo gde je dublja voda, ima puno ribolovaca, tako da nisu imali tako lak pristup ribi – objasnio je Polić.

U Organizaciji „Drina“ su objasnili da kormorani naseljavaju Evropu, Aziju i Afriku, da se kreću u velikim jatima, ali i da jedna ptica dnevno pojede do pola kilograma ribe, što nanosi veliku štetu ribljem fondu.

Kormorani love u grupama, često lupanjem krilima po vodi, isterujući ribu na površinu, a ponekad pregrade i rečni tok ili opkoljavaju jata riba.

Pod zaštitom su države, a gotovo i da nemaju prirodnog neprijatelja, a osim što uništavaju riblji fond, ove leteće grabljivice oštećuju i vegetaciju.