OPREZ! Primećen mrki medved u blizini Loznice

551
oprez-primecen-mrki-medved-u-blizini-grada

Mrki medved težak više od 350 kilograma, viđen je u ponedeljak u blizini Banje Koviljače kako šeta kraj pruge.

Grdosija se pojavila kraj razvaljenog fabričkog kruga „Viskoze“, u naselju Trbušnica, a neobičnog gosta videlo je nekoliko građana koji žive u obližnjim kućama.

Priča da je u blizini Banje Koviljače viđen medved, počela je da kruži društvenim mrežama pre nekoliko dana, a sada su je potvrdili i iz Lovačkog udruženja „Gučevo“ u Loznici!

Medveda je primetio Mirković Goran iz Trbušnice, koji živi u blizini nekadašnjeg „Viskozinog“ pogona „Celuloza“, nedaleko od kapije tri.

Očevidac priča da je izašao po drva u dvorište oko deset sati pre podne i da je pretrnuo kada je kraj pruge ugledao mrkog medveda.

– Kretao se iz pravca Banje Koviljače ka Loznici. Zastao je baš preko puta naše kuće, na mestu gde je provaljena fabrička ograda, malo se izdigao, okrenuo glavu levo i desno, a onda krenuo nizbrdo ka krugu „Viskoze“. Mislim da je težak između 350 i 400 kilograma a bio je crno-siv. Tu su i kuće mog ujaka i rođaka, koji su stariji, ni oni nikada nisu videli medveda takoreći na pragu kuće – priča Goran.

Njegov rođak Milinko Cvetinović dodaje da je medveda video i prethodne noći, pola sata iza ponoći, kada su ga napali psi.

– Čuo sam lavež pa sam obratio pažnju i ugledao medved koji se branio od pasa. Onda se izgubio u šiblju. Na tom mestu ime smeća, videli smo kesu punu iznutrica od životinja. Neko je to bacio i medved je, verovatno, to osetio i pokušao da nešto pojede. Pre desetak dana sam takođe u toku noći čuo riku, ali nisam bio siguran o čemu je reč. Sada znamo da se medved ovuda šeta i u sred dana – kaže Milinko.

Kao zaštićena vrsta, medved se ne sme ustreliti a građani njegovo pojavljivanje mogu samo da prijave nadležnima. U udruženju lovaca kažu da su ranije u krugu „Viskoze“ primećeni i tragovi šakala.

– I njih ima, viđali smo tragove, zato ne treba zalaziti u krug jer je opasno. Neki sumnjaju da su ovde dva medveda, ali po tragovioma mislimo da je jedan. Lepo je to što je došao u područje našeg lovišta, ali nije dobro što je viđen u naseljenom mestu, takoreći u gradskoj zoni. Ovo se nikada nije ranije dešavalo, a pretpostavljamo da je nezvani posetilac došao iz pravca Tare i ljubovisjkog kraja, preko padina Gučeva. Obavestili smo policiju, koja je bila na licu mesta i fotografisala otiske medveđih šapa, a građane upozoravamo da budu oprezni, da ne ulaze u krug „Viskoze“ i da nas obaveste ukoliko ponovo vide medveda – kaže Vladan Vasić, upravnik lovišta u Loznici.