Lozničanin gradi hram Svetog Nikole u Africi

189
loznicanin gradi crkvu u bocvani

Milivoje Nikolić, uspešni privrednik poreklom iz lozničkog kraja koji već dve decenije živi i radi u Bocvani, ktitor je prve srpske pravoslavne crkve u toj državi.

Crkva u Gaboronu biće drugi hram SPC na tlu Afrike posle Crkve Svetog Tome u Johanezburgu.

Milivoje Nikolić je kao čovek koji je vezan za svoj zavičaj potpredsednik lozničkog Udruženja preduzetnika malih i srednjih preduzeća „Smelo“, iako živi u Bocvani, dok u Africi predvodi srpsku zajednicu u toj državi, koja je i organizovala polaganje kamena temeljca za gradnju Srpske pravoslavne crkve Sveti Nikola u Gaboronu.

– Sam čin polaganja kamena temeljca bio je od velikog značaja za celu afričku dijasporu, kao i za sve vernike na ovom kontinentu. Biće to jedina crkva na svetu koja je dobila odobrenje za gradnju od dva patrijarha, srpskog Irineja i aleksandrijskog patrijarha Teodora Drugog. Svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovao je i vladika Johanezburga i Pretorije Damaskinos, koji je i osveštao temelj uz pratnju sveštenika Grčke pravoslavne crkve oca Sergeja iz Južne Afrike i Srpske pravoslavne crkve oca Isajla Markovića – kaže Milivoje Nikolić.

Polaganju kamena temeljca, uz mnogobrojne srpske vernike iz Bocvane i Južnoafričke Republike, prisustvovali su i srpski ambasador iz Pretorije Božin Nikolić, kao i naš konzul u Pretoriji Saša Mart. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici vlade Bocvane, ministar za minerale i prirodne resurse Sadik Kebonang, te ruski i turski ambasadori u Bocvani, mnogobrojni predstavnici drugih religija i nacija, državljani Bugarske, Ukrajine, Grčke, Crne Gore, Hrvatske i BiH, ukupno oko 250 ljudi.

Organizovan je prigodan program u kojem su učestvovali članovi Srpskog kulturno-umetničkog društva „Afrika“ iz Johanezburga, koji su izveli spletove pesama i igara iz Srbije.

– Na ovaj način smo u pravom svetlu pokazali ko smo i odakle smo. U temelje crkve, osim povelje koju je potpisao patrijarh Irinej, postavljeno je i tridesetak kamenova iz većine srpskih manastira i crkava širom Srbije, Kosova i Crne Gore, ali i iz turske crkve gde je Sveti Nikola sahranjen. Naš hram, kao i prostorije društva, počećemo da gradimo već naredne godine – kaže ktitor Milivoje Nikolić, rodom iz Gornjeg Dobrića kod Loznice.

Milivoje se u Africi obreo još devedesetih godina, kada je prekinuo košarkašku karijeru. Prvo je otišao u Zimbabve, a potom je stigao do glavnog grada Bocvane. U Gaboronu je upoznao buduću suprugu Linet, sa kojom je započeo privatni porodični biznis, da bi danas bio jedan od uspešnijih građevinaca i vlasnika firme za pružanje pogrebnih usluga. U državi gde dosta ljudi umire od side taj posao se pokazao unosnim, ali je Nikolić proširio delatnost i na građevinu.

– Počeo sam u primitivnoj stolarskoj radionici čiji je vlasnik bio otac moje supruge Linet. Iznenadio sam se kako se biznis brzo razvijao. Kapital smo sticali, ali sam uvek pomagao siromašnim ljudima. Verujem u Boga, slavim Svetog Nikolu, često sam u zavičaju, gde takođe pomažem onima kojima je to neophodno, a sada sam odlučio da pomognem i izgradnju crkve u Bocvani – kaže Nikolić.

U Bocvani živi 350 Srba

U Bocvani, koja ima oko dva miliona stanovnika, živi oko 350 Srba. U tu zemlju građani naše zemlje masovno su počeli da dolaze šezdesetih godina, kada su Bocvana i Jugoslavija bile u izuzetno dobrim odnosima i ostavili su veliki trag. U ovoj zemlji 2011. otvorena je i srpska škola. Bocvana je, inače, među bogatijim afričkim zemljama, a bruto društveni proizvod po stanovniku je veći nego u Srbiji. Prema podacima MMF za 2015, BDP po stanovniku u Srbiji je 13.700 dolara godišnje, dok je u Bocvani 16.415.