LOZNICA: Pregled događaja koji su obeležili 2018. godinu

Nakon više od decenije, u septembru ove godine ponovo uspostavljen redovan putnički železnički saobraćaj na relaciji Šabac–Loznica–Brasina. Naš grad posle decenije od sticanja samoupravnog statusa dobio nove gradske simbole, a dolazak novih investitora koji je započet u ovoj godini daće Loznici jaku ekonomsku i privrednu osnovu za unapređenje celokupnog društvenog života u narednom periodu.

201
LOZNICA: Pregled događaja koji su obeležili 2018. godinu
Foto: Redakcija

Kada se osvrnemo na ovogodišnja gradska politička, kulturna, sportska i druga dešavanja, posete državnih zvaničnika našem gradu i na zalaganja gradskog rukovodstva za njegov sveopšti razvoj vidljivo je da u se godini na izmaku Loznica postepeno, ali neprekidno približava svome cilju – da postane lider zapadnog dela Srbije.

Za ponos Lozničanima je činjenica da je u svakom od proteklih dvanaest meseci predstavljen značajan broj sadržajnih, bogatih i razvojnih projekata i programa sa namerom da se kvalitet života građana podigne, a grad visoko pozicionira na društvenoj lestvici.

Početkom godine Loznicu je posetila potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, a razlog je bio to što je naša lokalna samouprava izabrana za pilot opštinu u kojoj je tokom godine realizovan projekat adresnog registra.

Mihajlovićeva je tada izrazila očekivanje da do kraja godine neće biti nijedne ulice bez naziva i broja stana, zgrade i kuće, a prva tabla sa imenom ulice koja je u januaru postavljena u Loznici nazvana je po poznatom lozničkom novinaru i šahisti Božidaru Kićoviću.

U februaru je Turistička organizacija grada Loznice (TOGL) bila učesnica na Sajmu turizma u Beogradu, gde je predstavila nove publikacije, suvenire i kulturno-zabavne programe, a njen uspešan sajamski nastup protekao je u znaku obeležavanja dva velika i značajna jubileja: 160 godina organizovanog zdravstvenog turizma u Banji Koviljači i stotinu godina od završetka Velikog rata.

Značajna uloga Centra u Tršiću

Tršić i tamošnji Obrazovno-kulturni centar (OKC) „Vuk Karadžić“ u martu je posetio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, koji je u razgovoru sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem najavio da će se ovaj centar u narednom periodu baviti društveno-humanističkim, pre svega lingvističkim naukama.

Istog meseca u Banji Koviljači odigrano je finale Kupa Srbije za košarkašice „Milan Ciga Vasojević“, a završnica Kupa imala je dimenziju istinskog sportskog spektakla.

Grad je u martu dobio i svoje nove simbole – osnovni, srednji, veliki grb i zastavu, a skupštinska odluka o usvajanju novih znamenja grada je doneta jednoglasno.

Narednog meseca Loznicu je ponovo posetila potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, a povod je bio obeležavanje početka radova na rekonstrukciji dve deonice pruge Šabac–Loznica–Brasina u ukupnoj dužini od 24 kilometra.

Maj je po tradiciji mesec u kojem se održava Đački Vukov sabor, ove godine je to bio 47. po redu, a programe te kulturne manifestacije posvećene radu i stvaralaštvu mladih, na svečanoj akademiji u Vukovom domu kulture, otvorila je pomoćnica ministra prosvete Gabrijela Grujić.

Svečanom akademijom u Vukovom domu sledećeg meseca je obeležen Dan grada, a tim povodom priređeni su višednevni i raznovrsni kulturno-umetnički, zabavni i sportski sadržaji u znak sećanja na 16. jun 1866. godine kada je kneževskim ukazom Loznica dobila samoupravni status.

Istog dana nagrađeno je 66 najuspešnijih lozničkih učenika i 19 đaka generacije i otvorena je jedanaesta kupališna sezona na bazenima Ustanove za fizičku kulturu „Lagator“, koja je zbog nepovoljnih vremenskih uslova trajala kraće tako da je za dva meseca privukla manje posetilaca nego ranijih godina.

Na inicijativu gradonačelnika Lozice, Uprava carina Srbije je u junu donela odluku kojom je omogućeno carinjenje i uvoz automobila u carinskoj ispostavi u Trbušnici.

Svečano je na Vidovdan, 28. juna, na Gučevu otkriven spomenik ruskoj bolničarki i heroini Darji Aleksandrovnoj, koja je stradala pružajući nesebičnu medicinsku pomoć i ljudsku podršku srpskim braniocima slobode tokom borbi na Gučevu u Prvom svetskom ratu, a znamenje postavljeno u njenu čast biće trajno svedočanstvo njenog junačkog dela i žrtve i dokaz njene i besmrtnosti gučevskih junaka.

Festival posvećen tradiciji

Pažnju javnosti sredinom godine privukao je prvi muzičko-scenski festival „LilaLo“, manifestacija posvećena očuvanju tradicije i tradicionalnom srpskom, narodnom običaju petrovdanskom paljenju lila. Predstavnici grada i TOGL koji je bio organizator manifestacije izrazili su očekivanja da će u narednim godinama festival postati tradicionalno i zaštitno obeležje Loznice.

Kako je i planirano, u avgustu su u OKC „Vuk Karadžić“ u Tršiću počele sa radom letnje naučno-istraživačke radionice i ovaj centar je postao mesto razvoja društveno-humanističkih nauka koji je okupio oko 80 najboljih srpskih studenata i učenika, a među njima i mlade iz Republike Srpske.

Lozničani su u avgustu svesrdno pokazali svoju humanost pružajući na različite načine podršku i pomoć našoj teško oboleloj sugrađanki Dariji Petrović. Humanitarnu akciju za Dariju inicirao je loznički sportista Aleksandar Kikanović odlukom da trči od Loznice do Ostroga u cilju bržeg prikupljanja sredstava za njeno lečenje.