TRŠIĆ: Potpisan sporazum o međusobnoj saradnji gradova i opština u slivu reke Drine

Cilj sporazuma da se u preventivnom smislu i na bazi objektivnih rizika i dosadašnjeg iskustva definišu mere i aktivnosti da se rizici od elementarnih nepogoda svedu na najmanju meru. Sporazum omogućava prekograničnu saradnju i u naredne dve do tri godine intenzivno će se raditi da se to ostvari.

25
TRŠIĆ: Potpisan sporazum o međusobnoj saradnji gradova i opština u slivu reke Drine
Sa skupa u Tršiću - zajednički protiv nepogoda u slivu reke Drine. Foto: TV Lotel

Predstavnici osam lokalnih samouprava iz Srbije i Republike Srpske u slivu reke Drine, među kojima je i grad Loznica, potpisale su u Obrazovno-kulturnom centru „Vuk Karadžić“ u Tršiću sporazum o međusobnoj saradnji gradova i opština čime je napravljen prvi korak u cilju smanjivanja zajedničkih rizika od elementarnih nepogoda i što bržeg otklanjanja tako nastalih posledica.

Domaćin skupa, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović rekao je da sporazum koji su potpisali ima karakter ugovora, što podrazumeva postojanje prava i obaveza, a da je cilj da se u preventivnom smislu i na bazi objektivnih rizika i dosadašnjeg lošeg iskustva definišu mere i aktivnosti kojima bi se rizici od elementarnih nepogoda, pre svega poplava, sveli na najmanju moguću meru.

Petrović je podsetio na poplave iz 2014. godine, koje su bile pokazatelj kakve i kolike posledice mogu da prouzrokuju što je, kako je objasnio, podstaklo na organizovaniji i sistematski pristup u smanjenju rizika od elementarnih nepogoda.

Naveo je da sistemska podrška i sistemski pristup pružaju pravni osnov za planiranje sredstava u budžetu i da potpisnici ugovora po tom osnovu, a po geografskom principu integrisani u slivu reke Drine, mogu planirati zajedničke aktivnosti na uređenju rečnih korita, kanalske mreže i drugog što je definisano kao uspešan metod u suprotstavljanju katastrofalnim poplavama.

Istakao je da je zadovoljan što su se na tom poslu okupili predstavnici gradova i opština u slivu reke Drine, predstavnici Asocijacije gradova i opština iz Republike Srpske i što će u narednom periodu biti proširen krug partnera u realizaciji tog projekta

– Očekujemo da će nam se pridružiti i dve opštine iz Federacije Bosne i Hercegovine, što će omogućiti uspostavljanje prekogranične saradnje i što će naredne dve do tri godine obeležiti intenzivan rad na ovom poslu – ocenio je Petrović.

Sporazum su potpisali predstavnici grada Loznice i opština Mali Zvornik, Krupanj, Osečina, Ljubovija, Bajina Bašta, Nova Varoš i Priboj.

Potpisivanju tog dokumenta su prisustvovali zamenica vršioca dužnosti direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije Sandra Nedeljković, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, kao i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić.