ВЕРУЈЕМО И СТОЈИМО ИЗА ПРОЈЕКТА „ЈАДАР“

36

ЛОЗНИЦА (11. април 2024) – Главна заступница компаније „Рио Тинто“ у Србији Маријанти Бабић

Лежиште литијума у Јадру најбоље је истражено у Европи и најбогатије лежиште у смислу квалитета литијума који би могао да се производи, а свако ко је заинтересован за зелену транзицију и електрификацију требало би да буде савезник пројекта „Јадар“ – оценила је Маријанти Бабић. Тај пројекат, према њеним речима, може да буде катализатор који би привукао све остале индустрије у Србији.

– Верујемо у пројекат „Јадар“ и верујемо да он може бити реализован у складу са највишим стандардима заштите животне средине, и не само да верујемо него то мора бити тако – рекла је главна заступница компаније „Рио Тинто“ у Србији Маријанти Бабић.

Она је гостујући на ТВ „Нова С“ истакла да су свесни негативне кампање и великог броја дезинформација које се пласирају у Србији, као и тога да се о пројекту „Јадар“ прича на свим догађајима, због чега су покренули кампању како би јавности пружили тачне и праве информације о пројекту, које су проверљиве и научно утемељене.

На новинарско питање које је истовремено и питање представника Удружења „Не дамо Јадар“ зашто се компанија упустила у куповину земљишта у Горњим Недељицама и Слатини пре него што су добили дозволе и да ли су имали од некога обећање да ће се литијум копати Бабићева је одговорила: „Апсолутно не. Куповина и поседовање земљишта је један од основних предуслова да бисте могли даље да идете у исходовање дозвола у Републици Србији. То је предвиђено законским оквиром, како за део који се тиче рударства, тако и за део који се тиче процесног постројења. (…) У овом тренутку је купопродаја било које имовине заустављена, приликом укидања дозвола ми смо само наставили преговоре који су били у току и у том смислу не откупљујемо било које земљиште нити имовину у Лозници. Уколико пројекат буде настављен, ми ћемо на исти начин како смо откупили претходно, дакле добровољним путем, у складу са условима који су били јавно објављени настојати да откупимо преостало неопходно земљиште.

Фото: ТВ Нова / Дневник

Бабићева је нагласила да се компанија „Рио Тинто“ котира на две берзе и да су дужни према њиховим акционарима да заштите права компаније свим доступним средствима, а да је питање покренутих тужби против државе Србије питање за надлежне органе, а не за компанију.

Пројекат „Јадар“ је, према њеним речима, једини пројекат који компанија развија у Европи.

Поред тога, раде и на пројекту у Аргентини, као и на развијању нове технологије из отпада у њиховом руднику у Калифорнији, а указала је на то да није тачно да се ископавање литијума не врши у Европи, већ да у Европи немају активне руднике, али и да Европа развија више од 20 литијумских пројеката.

– У Европи постоји пројекат „Емили“ који се развија у Француској, о којем тренутно држава организује јавну дебату о томе да ли пројекат треба развијати или не, имате пројекте у Уједињеном краљевству… Рударење је такво да не можете да изаберете какво је налазиште, рударске компаније иду тамо где се налази одређено налазиште и онда проналазе најбоље начине на које га је могуће експлоатисати – рекла је.

Подсетила је да је прошле недеље усвојен Закон о минералним сировинама и да је ЕУ усвојила листу од 34 критичне минералне сировине, а прецизирала је да је кључна ствар тог закона да ЕУ покушава да подстиче развијање својих пројеката експлоатације и прераде тих руда како би смањила зависност од трећих земаља, а првенствено од Кине.

Поново је нагласила да смо сведоци бројних дезинформација које су у јавности пласиране у протеклим годинама. Део кривице је, према њеним речима, и у томе што компанија „Рио Тинто“ тада није била присутнија у медијима и на тај начин говорила о пројекту.

– Већина тренутних информација о пројекту „Јадар“ нису засноване на чињеницама и заиста бих волела да је покрет „Крени промени“ прихватио наш директан позив да дођу, да разговарамо о пројекту како бисмо им представили чињенице, а онда би знали зашто стојимо иза овог пројекта, међутим, нису то прихватили – навела је.

Бабићева је још једном потврдила да пројекат „Јадар“ неће имати никакав утицај на ваздух услед употребе сумпорне киселине, а негирала је податак да ће за прераду једне тоне литијума бити потребно 5000 тона воде и да ће се она узимати из реке Дрине.

Такође, рекла је и да у пројекту неће бити коришћен цијанид, а затим објаснила и због чега до сада није објављена Студија о процени утицаја на животну средину.

Фото: ТВ Лотел

– Студије су у нацртима и таква је каква јесте због тога што од 2021. године немамо приступ терену да бисмо могли да прибављамо информације неопходне да се те студије заврше. У јануару смо изјавили да смо спремни да Студију објавимо и мимо законског оквира, међутим то су техничка документа и да бисмо их приближили општој јавности припремамо и комуникациони материјал којим објашњавамо шта користимо, колико користимо, шта су утицаји, шта су предложене мере и које су то технологије које се користе да би се смањили утицаји – објаснила је Бабићева.

Након објављивања Студије Бабићева се нада да ће бити организована јавна расправа у којој би учествовали експерти који су се о пројекту „Јадар“ оглашавали у протеклом периоду, а нагласила је да су спремни и на ревизију Студије од стране независних експерата.

Истакла је да је лежиште литијума у Јадру најбоље истражено у Европи и да је најбогатије лежиште у смислу квалитета литијума који би могао да се производи, а свако ко је заинтересован за зелену транзицију и електрификацију која, како је нагласила, не подразумева само производњу електричних аутомобила већ и чување обновљивих извора енергије, требало би да буде савезник пројекта „Јадар“.

– Ми смо компанија која може да експлоатише и може да производи финални производ из пројекта „Јадар“, а то је тај литијум-карбонат и борна киселина. Не бавимо се производњом батерија, катода, анода, електричних возила. (…) Већина произвођача електричних возила и батерија су компаније са којима сарађујемо, не због литијума већ због свих других критичних минерала које производимо као глобална рударска компанија. У томе и јесте значај пројекта „Јадар“ који заиста може да буде катализатор који може да привуче све остале индустрије у Србији и волела бих да једног дана уколико „Јадар“ заиста заживи да се цео процес заврши у Републици Србији – рекла је Бабићева.

Према Студији о процени економског утицаја пројекта који је радила Ergo Strategy Group пројекат „Јадар“ би само на рудну ренту, порезе и државне дажбине допринeо 180 милиона евра годишње буџету Србије. За Лозницу то је 24 милиона евра у градском буџету посматрано у истом периоду.

Фото: riotinoserbia.com

– Говоримо о 3500 радних места у току изградње само за пројекат „Јадар“, о 1300 радних места током операција, то су висококвалификовани радници чија би просечна нето зарада била 1100 евра. Говоримо о кадровима које тек треба да створимо у Србији, јер су то нека нова занимања за нову индустрију која се развија свуда у свету и било би лепо да и Србија то искористи – поручила је.

Додала је и да често постоји дилема „пољопривреда или рударство“ и питање колико Лозница и лознички крај живи од пољопривреде.

– Процењен допринос пољопривреде тренутно за ону количину земље која је нама потребна је 0,62 милиона евра годишње, а годишњи бруто допринос домаћем производу Лознице, односно општинском буџету је 24 милиона евра – прецизирала је.

Да ли ће пројекат бити настављен у Србији, према речима Бабићеве, не зависи од компаније.

– Ми смо сви чули да ће нова влада одлучивати о судбини пројекта „Јадра“. Ово је пројекат који је присутан 20 година, прошле су многе владе, ако саградимо рудник, биће ту још 40 година и проћи ће много других влада.

Закључила је да пројекат „Јадар“ треба да престане да буде политичко питање, већ да га јавност оцењује на основу чињеница и на основу тога шта може да донесе држави Србији.

Комерцијални садржај