МЕДИЈСКА ПРЕДСТАВА ЕКОЛОШКИХ АКТИВИСТА

21

ЛОЗНИЦА (4. АПРИЛ 2024) – Отказана презентација пројекта „Јадар“ у Ваљеву

Потпуно неупућени о чему се ради, а решени да ремете скуп, еколошки активисти се појавили испред „Омни центра“ у Ваљеву, где је планирано да се одржи презентација пројекта „Јадар“. Након позива да се придруже и поставе питања стручњацима из компаније уз повике „Не желимо дијалог“ спречили одржавање презентације. Извршни директор пројекта „Јадар“ Чед Блевит изјавио да „Рио Тинто“ нема гаранције Владе Србије да ће пројекат „Јадар“ бити изведен, али да се залажу за отворен дијалог заснован на чињеницама.

Због протеста еколошких активиста предвођених народним послаником Александром Јовановићем Ћутом није одржан јавни дијалог о пројекту „Јадар“ који је прошле седмице компанија „Рио Тинто“ требало да одржи у Ваљеву за заинтересоване представнике локалних заједница. Након позива да се придруже скупу и поставе питања стручњацима из компаније, не желећи дијалог, активисти су спречили одржавање презентације.

По њиховом уласку у објекат дошло је до метежа током којег су активисти поручили представницима компаније да не желе пројекат „Јадар“, као и да настављају да прате сва дешавања везана за рад „Рио Тинта“, након чега су активисти окупљени око Јовановића транспарентима, претњама и увредама захтевали да се дијалог оконча пре него што је и почео, очигледно у страху да људи не чују и другу страну приче потенцијалног подземног рудника литијума у Лозници, нарочито ону засновану на чињеницама.

Извршни директор пројекта „Јадар“ Чед Блевит изјавио је за „Н1“ да та компанија нема гаранције нити уверавања Владе Србије да ће пројекат „Јадар“ бити изведен, али да се залажу за отворен дијалог заснован на чињеницама.

– Договор не постоји. Нема ничег новог. Не можемо ништа да учинимо док нова влада не буде формирана. Заиста је на грађанима Србије и Влади да одлуче да ли је овај пројекат добар за регион Лознице и да ли је добар за Србију. Верујемо и 100 одсто смо сигурни да можемо да испунимо све стандарде заштите животне средине и да донесемо корист за све и то на сигуран начин. Наша намера је да разговарамо са свим заинтересованим странама. Ово је била 110. сесија дијалога и једина у којој нисмо могли да остваримо дијалог – рекао је Блевит.

Он је истакао да поштују право на миран протест, али и више од тога, да су позвали све противнике пројекта да уђу унутра и да виде о чему се ради.

Блевит је указао да су до сада имали разговоре са укупно 3000 људи широм Србије, највише у лозничком крају и да грађани могу да поставе било које питање и да изнесу своју забринутост. Нагласио је и да противници пројекта користе дезинформације, а њихово понашање у Ваљеву оценио је као медијску представу.

Након неуспелог јавног дијалога у Ваљеву, огласила се и компанија „Рио Тинто“ и у саопштењу навела да противници пројекта „Јадар“ не желе разговор.

– Са жаљењем констатујемо поражавајућу чињеницу да су у Ваљеву приликом организације јавног дијалога на тему пројекта „Јадар“ појединци, претњама, застрашивањем и нападима на представнике компаније „Рио Тинто“ и присутне грађане Ваљева спречили слободан дијалог и размену информација, а под изговором изражавања слободне воље грађана који се противе пројекту „Јадар“.

„Рио Тинто“ поштује право грађана Србије на миран протест у складу са прописима Србије. Дешавања током презентације пројекта „Јадар“ у Ваљеву, међутим, показују да противници пројекта не желе дијалог заснован на чињеницама. Оваква дешавања представљају наставак ширења нетачних и неоснованих оптужби на рачун компаније.

Фото: Покрет Крени-Промени мрежа Х / Друштвене мреже

„Рио Тинто“ је јавно изјавио да настављамо разговоре са свим заинтересованим странама како бисмо подржали јавни разговор о будућности пројекта „Јадар“. Презентације пројекта „Јадар“ намењене су свим заинтересованим грађанима Србије.

Број присутних грађана такође зависи и од капацитета локација на којима се презентације одржавају. На основу до сада одржаних презентација у различитим деловима Србије, можемо рећи да број варира између 20 и 150 присутних грађана. До данас смо се директно састали са више од 3.000 чланова заједнице само у Лозници.

На располагању смо да отворено разговарамо са свим заинтересованим странама у Србији како би у потпуности разумеле пројекат, мере заштите животне средине и користи које би могао донети. Овај дијалог је могућ само са онима који заиста желе да воде разговор заснован на чињеницама. Дебата о пројекту је у интересу свих. Све остало је само покушај привлачења негативне медијске пажње – пише у саопштењу компаније.

Председница Народне скупштине Србије Ана Брнабић о инциденту на презентацији „Рио Тинта“ у Ваљеву

АКТИВИСТИ НЕМАЈУ СВОЈЕ АРГУМЕНТЕ

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић је приликом недавне посете Ваљеву одговарајући на новинарска питања коментарисала инцидент који се догодио на презентацији пројекта „Јадар“ и њен прекид и рекла да је очигледно да они који су то урадили немају своје аргументе, а да је у питању јасна политика „само бити против“.

– Они су дошли да изазову инцидент, а не да воде дијалог – оценила је Брнабићева и додала да активисти наводно позивају на дијалог, али да кад год се појаве направе инцидент и циркус, „вриште, пиште и бацају све, од тоалет-папира до свега осталог“.

Фото: Instagram anabrnabic

– Зашто су направили инцидент, зашто нису дошли да поставе питања, суоче аргументе и виде о чему се ради? – упитала је Брнабићева.

Према њеном мишљењу пројекат „Јадар“ је добар, а они који му опонирају немају своје аргументе.

– Мислим да је то добар пројекат. Да бисте имали такав пројекат, морате много брже да одустанете од свих облика производње енергије на еколошки неприхватљив и прљав начин и да имате производњу енергије на еколошки одржив и прихватљив начин, тако да би то много убрзало нашу зелену транзицију у свим аспектима. Друго, новац који би остао Србији је нешто што ни на један други начин не можемо да замислимо. То је буквално паралела са Норвешком каква је била пре нафте и Норвешком после нафте. Е, то је Србија пре литијума и Србија после литијума – поручила је Брнабићева.

Објаснила је да, примера ради, експлоатација нафте под морем није чиста технологија, али да може да се изврши на еколошки прихватљив начин.

– Једини даљи пут је дијалог који су они онемогућили, а то су урадили само зато што немају своје аргументе – закључила је председница Скупштине Србије.

Комерцијални садржај