БРИГА О ПОСЕБНО ОСЕТЉИВИМ ГРУПАМА ГРАЂАНА

28

ЛОЗНИЦА (4. АПРИЛ 2024) – Компанија „Рио Сава“ подржала пројекат Удружења грађана „Светионик“ и услугу „Помоћ у кући“

Услугом „Помоћ у кући“, захваљујући подршци компаније „Рио Сава“, обухваћено 60 корисника из 13 месних заједница са територије града Лознице, о којима, у складу са њиховим индивидуалним потребама и жељама, брине укупно 10 геронтодомаћица. Услуга је намењена старима и особама са инвалидитетом који живе у руралним деловима Лознице, а Удружење грађана „Светионик“ спроводи је у циљу деинституционализације услуга социјалне заштите.

Удружење грађана „Светионик“ из Лознице своје деловање заснива на социјалној инклузији рањивих, односно маргинализованих група становништва, што је и основна мисија у њиховом раду коју остварују кроз разноврсне пројекте и активности које доприносе развоју локалне заједнице.

Уз подршку компаније „Рио Сава“, кроз програм донација ово удружење је добило прилику да настави и прошири реализацију пројекта социјалне инклузије старих који је у претходном периоду дао изванредне резултате.

Тај пројекат Удружење је реализовало током 2021. и 2022. године кроз подршку УНОПС-а, како је председница Удружења Љиљана Ранковић рекла, корисници су били презадовољни јер су осетили да су важни и социјално укључени, а не на маргини друштва.

Фото: ТВ Лотел

– Основан је Клуб старих, где смо спроводили бројне едукативне и информативне програме, учење различитих вештина, креативне радионице и друго. Међутим, УНОПС више није имао средстава да подржава те активности, што је погодило нашу циљну групу, и из тог разлога јавили смо се на конкурс компаније „Рио Сава“ и добили смо подршку која је омогућила да се ова услуга настави у виду инклузивног саветовалишта – објаснила је Ранковићева и додала да је та подршка допринела да оду и корак даље и пројекат усмере у још једном правцу.

– Много значајнија подршка била је за реализовање услуге „Помоћ у кући“, која је намењена старима у руралним деловима Лознице, али и особама са инвалидитетом физичком или психичком сметњом која им онемогућава да се сами брину о себи – истакла је Ранковићева.

Како је нагласила, услугом је обухваћено 13 месних заједница са територије града Лознице и укупно 60 корисника, а 10 геронтодомаћица ангажовано је за пружање такве врсте услуга.

Удружење „Светионик“ има лиценцу за пружање услуге „Помоћ у кући“. Све услуге које спроводе на терену врше у складу са Законом о социјалној заштити, а о свом раду извештавају надлежна министарства.

Фото: ТВ Лотел

– „Помоћ у кући“ је услуга која подразумева подршку породицама, старим, немоћним и болесним особама, а главни циљ пројекта је да се спроводи у дому, у познатом и блиском окружењу корисника, што је велики бенефит целог овог пројекта, јер је наша мисија да све услуге социјалне заштите на неки начин деинституционализујемо. Трудимо се да идемо у корак са жељом и индивидуалним потребама корисника, јер је стресно да се стара особа одвоји из своје куће, породице, дома и дворишта и смести у дом за старе или другу установу у којој би се неко бринуо о њој. Наравно да је услуга домског смештаја нешто што је корисно, али ако већ постоје услови за услугу у самом домаћинству, онда је то боље и корисније. Корисници су срећнији, али су задовољни и блиски чланови њихове породице који нису у прилици да свакодневно буду са њима – указала је Ранковићева.

Услуга за кориснике је бесплатна. О њима брину геронтодомаћице, а како би се постигао бољи квалитет услуге једна геронтодомаћица ангажована је да брине о шест корисника.

– Чак и уколико би плаћали део за пружање услуге, то би био много мањи новчани износ који би давали за рад геронтодомаћице у кућним условима, него што би издвајали средстава за смештај у некој од установа – истакла је Ранковићева.

На евиденцији Удружења тренутно је око 100 корисника у Лозници који показују интересовање за том врстом услуге.

– Непрекидно зову и распитују се, тако да је потреба велика, а разлог томе је и што имамо више старих особа. Популација је старија јер нам је и здравствена заштита квалитетнија, као и услуге социјалне заштите, а Град такође у том смислу подржава различите услуге социјалне заштите и улаже напоре преко својих надлежних служби и институција да се побољша квалитет живота друштвено осетљивих група – истакла је Ранковићева.

Фото: ТВ Лотел

Да би једна особа била геронтодомаћица, неопходно је да прође одређену обуку и испуни одређене услове.

– Компанија „Рио Сава“ је обезбедила и обуке за геронтодомаћице, које се спроводе преко Завода за социјалну заштиту и Министарства за рад и социјалну политику. Обуке подразумевају стицање одређених знања и вештина како би квалитетно обављале такве послове. Такође, неопходно је да те особе доставе лекарско уверење којим потврђују да су здраве и да од стране надлежне установе добију одобрење да могу да се баве тим послом, али и уверење да нису осуђиване и да се против њих не води никакав судски поступак – рекла је.

За сваког корисника направљен је индивидуални план активности у складу са његовим потребама, жељама и интересовањима, а обавља се и психолошка провера геронтодомаћице како би се утврдило да ли управо она одговара датом кориснику.

Од 10 ангажованих пружалаца услуге које је Светионик укључио у пројекат један је мушкарац, с обзиром на то да су жеље појединих корисника, али и врста посла којим би се бавили у пружању услуге, захтевали да то буде особа мушког пола.

– Са свим корисницима имамо индивидуалне разговоре, у оквиру којих им представимо шта је то што по правилнику пружање услуге „Помоћ у кући“ и по Закону о социјалној заштити посао геронтодомаћице подразумева.То су различите, свакодневне активности, као што су припрема лаганих оброка, одржавање хигијене у простору у којем борави корисник, куповина намирница, одлазак код лекара, брига о здрављу, али оно што је њима најбитније је социјална подршка – разговор, да имају са ким да поделе своје емоције, сећања, причу о унуцима уколико их имају, да немају тај осећај усамљености и изолованости и захваљујући овом пројекту ми смо то постигли. Они су срећни, расположени, задовољни и насмејани. Једва чекају да геронтодомаћица отвори врата, да могу са њом да попију кафу, чај (…) – испричала је Ранковићева.

Активности које геронтодомаћице спроводе и помоћ у кући коју пружају дају прилику корисницима да ставе фокус на ствари које њих чине задовољнима, да прошетају, проведу време у природи, посете комшије…

Како је Ранковићева нагласила, да није било подршке компаније „Рио Сава“ пројекат „Помоћ у кући“ у овом тренутку не би било могуће реализовати у толиком обиму.

– Ми углавном претражујемо конкурсе, чекамо донације од различитих министарстава или од страних донатора, тако да у овом тренутку и у овом обиму то сигурно не би било могуће. Та подршка нам је заиста била корисна и то је једна озбиљна брига о локалној заједници и унапређење квалитета живота најугроженијих група – поручила је.

Она је истакла и да сматра да је компанија задовољна пројектом, јер је урађена и његова евалуација како би се утврдило у којој мери пројекат напредује.

– Да није напредовао и да није давао резултате, они сигурно као донатори не би наставили да улажу у њега –  оценила је председница Удружења и додала да је сарадња са компанијом била изузетно добра.

– Компанија је у сваком тренутку била укључена у реализацију пројекта. Њихов циљ је и био да се ради на унапређењу локалне заједнице, да се подрже друштвене групе које су најугроженије, да се уложи у социјалну заштиту, која значи и просперитет заједнице, али и њен привредни и економски развој, јер ако учинимо да наши грађани буду задовољни и срећни, они ће имати задовољене основне животне потребе, стандард њиховог живота ће бити на вишем нивоу и они ће живети достојанственије – закључила је Ранковићева.

Додала је и да на основу овог искуства имају жељу да и у будућности сарађују са компанијом „Рио Сава“, а када је реч о активностима и плановима у раду УГ „Светионик“, навела је да ће наставити да раде на развијању услуге „Помоћ у кући“ и проширењу капацитета како би обухватили све кориснике који се тренутно налазе на листи чекања.

– Пројекат је жив материјал, током његове реализације ми имамо прилику и да видимо шта је то што бисмо могли додатно да унапредимо и побољшамо. План је да уколико за то буде постојало могућности укључимо и физиотерапеуте, техничаре, медицинске и здравствене раднике који би пружали помоћ збрињавања у кући. Палијативно лечење је такође нешто што је у плану, у перспективи је и оснивање социјалног предузећа. То јесу крупне ствари и високи циљеви, али свакако су стратешки важни циљеви којима ћемо наставити да тежимо –  закључила је Ранковићева.

Комерцијални садржај