СТРУЧНА ДЕБАТА О ПРОЈЕКТУ „ЈАДАР“

21

ЛОЗНИЦА (11. април 2024) – Представљање пројекта „Јадар“ инжењерима некадашње „Вискозе“

Компанија „Рио Тинто“ организовала је у свом инфо-центру у Лозници презентацију и дијалог о пројекту „Јадар“ у коме су учествовали најстручнији људи из лозничког краја. Скуп je окупио бројне инжењере некадашње фабрике „Вискоза“, од бившег генералног директора некадашње фабрике „Вискоза“, до бивших руководилаца и инжењера у највећим погонима те фабрике – свиле, целвлакна, термоелектране, терморемонта и целулозе. Присутни су кроз отворен и транспарентан дијалог имали прилику да сазнају и питају све оно што их интересује о пројекту „Јадар“, самом руднику, као и о технологијама које би се користиле у процесу ископавања литијума. Учесници су скуп напустили задовољни добијеним одговорима.

Скуп који је окупио велики број „Вискозиних“ технолога, хемичара, машинских и електроинжењера који су радили на пословима и са хемикалијама које су сродне онима које би се користиле и у потенцијалном руднику у Јадру, био је прилика за отворен и транспарентан дијалог. Присутни су могли да добију све неопходне информације о самом руднику, као и о технологији која би се користила у процесу ископавања литијума. Презентацији су присуствовали и људи са огромним искуством рада на пословима везаним за заштиту животне средине у руднику и топионици „Зајача“, као и особе које раде на пројектима заштите животне средине.

Фото: ТВ Лотел

Након завршене презентације присутни су изнели и своје утиске. Славко Николић, технолог, рекао је да је то био други пут да присуствује презентацији „Рио Тинта“, а да је претходно присуствовао презентацији коју је компанија организовала протеклог месеца у Јадранској Лешници. – Са компанијом „Рио Тинто” сам у контакту од 2004. године. Мислим да је ово био успешан скуп, а присутни су имали прилику и да поставе питања. Као технолог по струци, саопштио сам које количине опасних материја, између осталог и сумпорне киселине, „Вискоза“ је користила за производњу у погону целвлакна, које је било дистрибутер тих сировина. Оно што мене занима је да ли ће бити поштовани сви стандарди заштите животне средине који се примењују и у свету – рекао је Николић.

Фото: ТВ Лотел

Бивши радник „Вискозе“, технолог Милутин Васиљевић оценио је да је још увек све у фази испитивања, али да је задовољан добијеним одговорима.

– Потребно је да се све ово још дорађује и усавршава због заштите животне средине, али и безбедности и здравља људи. О томе ће одлучивати Влада Србије, ту су и представници Лознице, али и сам народ мора да се договори и сложи и да видимо да ли све ово може почети са радом – истакао је Васиљевић.

Фото: ТВ Лотел

Задовољан добијеним одговорима на скупу био је и магистар технологије Владимир Филиповић, који је, међутим, истакао да постоје још нека питања на која је неопходно добити одговоре.

Фото: ТВ Лотел

– Пре свега мислим на Студију о заштити животне средине и на питања везана за област технологија. Оног момента када то буде доступно јавности надам се да ћемо доћи до некаквог договора – навео је Филиповић.

Фото: ТВ Лотел

Скуп је био изванредна прилика да се сазна више информација о пројекту „Јадар“, што је за надградњу својих сазнања искористио Добривоје Туфегџић. По завршетку дијалога он је указао на то да је презентација била корисна и да сада зна много више о пројекту него што је знао раније.

Фото: ТВ Лотел

– Мислим да треба да наставе да раде и даље, да развијају пројекат, а када се приведе крају треба да се одлучи да ли да се гради рудник или не. О томе би требало да одлучују стручнији људи, који се у то разумеју. Ја сам човек из „Вискозе“, о „Вискози“ сам знао све, али ми ово није толико познато. Вероватно ћемо кроз овакве презентације и у наредном периоду стицати нова знања и информације – поручио је Туфегџић.

Комерцијални садржај