РЕАКЦИЈА РИО ТИНТА НА НАПАД ЛОКАЛНИХ АКТИВИСТА НА ПАРТНЕРЕ ТОКОМ ПОСЕТЕ ТЕРЕНУ

24

ЛОЗНИЦА (15. април 2024) – Најоштрије осуђујемо данашњи безобзирни напад активиста удружења „Не дамо Јадар“ на тим наших партнера током њиховог редовног обиласка земљишта у власништву „Рио Тинта“ у долини Јадра. Овај инцидент представља наставак агресивне кампање претњи, застрашивања и напада на запослене у компанији Рио Сава и наше партнере, која је заснована на дезинформацијама и лажним наводима.

Рио Тинто поштује право грађана Србије на миран протест у складу са прописима Србије. Међутим, данашњи напад који се догодио на јавном путу и ничим није изазван, директно је угрозио безбедност и здравље наших партнера.

У инциденту у којем су четири трактора опколила возило наше партнерске компаније, један члан тима је задобио повреде од ударца пољопривредном опремом која је део трактора, а другом члану тима су насилно одузети документи.

У току је процес подношења званичне пријаве инцидента полицији.

Рио Тинто осуђује сваку претњу или физичко насиље према нашим запосленима и партнерима. Користићемо сва расположива правна средства како бисмо заштитили безбедност и здравље наших људи.