СТАЛНА ПОПУЛАРИЗАЦИЈА БИЦИКЛА КАО ПРЕВОЗНОГ СРЕДСТВА

19

ЛОЗНИЦА (13. јун 2024) – Пројекат „Лозница бициклом“ – циљ, значај, бенефити и начини за унапређење положаја бициклиста

Лозничанин Милош Ђуричић популаризацијом бициклизма бави се од 2016. године, а све активности које су у фокусу имале градски, урбани бициклизам и потребу да бицикл постане свакодневно превозно средство у обављању свакодневних обавеза изнедриле су Удружење „Екоцикл“. У овој години, уз подршку компаније „Рио Сава“ то удружење спроводи значајан и свеобухватан пројекат са циљем да се повећа број бициклиста у граду.

Удружење „Екоцикл“ из Лознице бави се питањима одрживе урбане мобилности, заштите животне средине и циркуларне економије, а њихове бројне активности прожима бицикл, како кажу, „чаробна машина и моћан алат за решавање бројних еколошких, економских и социјалних проблема савремених људских заједница“, захваљујући којем верују да је одржив развој градова могућ и преко потребан.

Све активности Удружења усмерене су на подизање свести људи о значају употребе бицикла као идеалног превозног средства у свакодневном кретању у граду, а трагом те мисије ове године, кроз сарадњу и уз значајну подршку компаније „Рио Сава Експлорејшн“ Удружење је започело реализацију свеобухватног пројекта „Лозница бициклом“ у оквиру којег ће бити више ангажовани и присутни кроз неколико разноврсних акција, али са истим циљем – да се увећа број бициклиста у граду.

– У оквиру тог пројекта ћемо репарирати и донирати 30 бицикала људима којима су потребни, а који не могу да их приуште, или који просто желе да их имају и возе. Сада смо тренутно на половини тог контигента испоручених бицикала. Урадили смо и поставили десет паркиралишта у ужој градској зони. Такође, једном месечно, у сарадњи са одељењем Саобраћајне полиције, делимо бесплатну расвету за бициклисте, а кроз савете, разговоре и конкретне предлоге апелујемо и на велика привредна друштва како да мотивишу своје запослене да више долазе бициклом на посао. Посебан фокус у том сегменту нам је индустријска зона у Лозници, где су највећи шпицеви и гужве када људи долазе и одлазе са посла. Једном месечно организујемо и бесплатне саветодавне и стручне радионице, а једну такву одржали смо недавно поводом Светског дана бицикла (3. јун) – рекао је председник Удружења „Екоцикл“ Милош Ђуричић.

Пројекат „Лозница бициклом“ обухватио је и постављање билборда на путном правцу према Бањи Ковиљачи, који има функцију да мотивише људе да бицикл користе више и да им скрене пажњу на свакодневне саобраћајне гужве и на то како и сами доприносе њиховом стварању.

– Он носи поруку: „Ниси у гужви, ти си део ње – бициклом на посао“. Главна порука је да пробамо да изађемо на тренутак из те привидне зоне комфора, односно из аутомобила, јер наш град је прилично доступан бициклом – истакао је Ђуричић.

Подршка у реализацији пројекта од компаније „Рио Сава“, како је рекао, значајно им је помогла да тај пројекат спроведу у дело и да све активности реализују управо онако како су замислили.

– Ми смо компанији „Рио Сава“ јако захвални на тој подршци, јер наша непрофитна организација се финансира управо из донација и на нашем сајту је стално отворен позив за донације. Планирамо да и у будућности сарађујемо са њима уколико се створе могућности, јер су за развој бициклизма на нивоу једне локалне самоуправе потребна велика материјална средства и велика улагања. Желимо да покажемо примером, ма колико то некада звучало нарцисоидно и субјективно, да као мало удружење можемо да дамо велики допринос – навео је Ђуричић.

Фото: ТВ Лотел

Ђуричић се популаризацијом бициклизма у лозничком крају бавио и пре оснивања Удружења.

Кроз пројекат „Цикло село“, који је реализовао 2016. године, са акцентом на популаризацију брдског бициклизма, врло брзо је (2019. године) тежиште својих активности пренео на град и кроз пројекат „Цикло град Лозница“ кренуо у мисију подизања свести људи о значају урбаног бициклизма.

– То је дошло природно, јер нас животне обавезе много више усмеравају на свакодневни живот у граду и кретање кроз град. Тада смо водили заговарачку кампању у оквиру које смо врло студиозно приступили питању градског бициклизма у Лозници. Извршили смо анализу комплетног стања бициклистичке инфраструктуре и положаја бициклиста у Лозници, организовали смо заједничке вожње, а као резултат тога настала је публикација „Цикло град Лозница“ – смернице за развој бициклистичке инфраструктуре, која је и данас доступна – објаснио је наш саговорник.

Године 2020. реализовали су пројекат који је за резултат имао успостављање система јавно доступних бицикала у граду.

– Реч је о репарираним бициклима донираним граду на бесплатно коришћење суграђанима. Тај сервис је још увек у развоју и на његовој имплементацији потребно је још много да се уради – истакао је.

Све активности које су у фокусу имале градски бициклизам изнедриле су Удружење „Екоцикл“, које је настало из Ђуричићевог личног афинитета да пружи допринос развоју урбаног бициклизма и потребе да се бицикл не посматра као спорт или жеља појединца да побегне од свакодневнице, већ да постане свакодневно превозно средство у обављању свакодневних обавеза.

Према његовим речима, бенефити које пружа вожња бицикла и његове предности у односу на друге видове превоза су изузетно велике.

– Често кажемо да је бицикл парадигма одрживог развоја. То је превозно средство које готово да нема негативни еколошки отисак, нема издувних гасова, нити загађујућих материја. Доказано је да је у урбаним срединама, у периоду великих саобраћајних гужви и путовањима до пет километара, бицикл ефикаснији чак и од аутомобила. Не захтева велики паркинг-простор, одржавање је јефтино, а градске четврти у којима су бицикли заступљени су мирна места, без буке и хуманији су простор за живот – објаснио је.

Нагласио је и да је за развој бициклизма потребна свест локалне самоуправе да је бицикл потребно развијати на дуже стазе, јер то са собом носи бројне бенефите у будућности.

– Нереално би било да ми као удружење тражимо одмах комплетне бициклистичке стазе, јер то је нешто што се ствара годинама и деценијама, али инфраструктура не подразумева само одвојене коридоре (стазе) већ и низ регулаторних мера, увођење и давање приоритета бициклистичком саобраћају, нпр. у једносмерним улицама дозволити двосмерно кретање бициклиста, затим појачати контроле саобраћајне полиције, обележити бициклистичке стазе и друго – прецизирао је Ђуричић и додао да је основна премиса функционалне бициклистичке инфраструктуре повезивање бициклистичких коридора, што Лозници недостаје.

У том смислу, кроз активности и рад удружења Ђуричић се залаже за стазу која би повезала Бању, Лозницу и Тршић, што би имало велики ефекат не само за локално становништво, већ и за унапређење туристичке понуде нашег града.

На питање одакле огромна љубав према бициклу Ђуричић је одговорио да је њиме био фасциниран још у раном детињству, јер му је пружао осећај слободе који га држи и дан данас због чега је на бициклу готово сваки дан.

– Врло је једноставно да га укомпонујете у свој свакодневни живот. Имам четири бицикла за различите намене и врсте активности, али највише времена проводим на бициклу који је у потпуности опремљен за кретање кроз град, који је тежак, масиван, са бисагама и седиштем за дете, то је једна урбана путна машина – рекао је Ђуричић.

Осим што се са много пажње и љубави бави сервисирањем бицикала, Ђуричић сваком двоточкашу даје и визуелни идентитет кроз фарбање и бојење, чиме ствара јединствен и препознатљив производ који постаје део имиџа његовог власника.

Фото: ТВ Лотел

Тај вид његове креативности награђен је 2020. године првом наградом на такмичењу Зелене идеје у организацији Траг фондације, а још значајнија и Ђуричићу дража награда стигла је годину дана касније – Energy Globe Award, најпрестижнија светска награда из области заштите животне средине.

– Данас када у својој архиви нађем ту награду просто не могу да верујем да је наша идеја тако добро примљена код људи који се баве питањем одрживог развоја на много озбиљнији начин и на вишем нивоу. Управо та поновна употреба производа и давање новог живота старом производу, у овом случају бициклу, наишла је на јако добар пријем. Генерално, данас живимо у потрошачком друштву где се ствари лако отписују и бацају, а један од основних постулата управљања отпадом као једним од већих проблема савременог друштва је управо поправка и поновна употреба и то је идеја којом се у једном сегменту рада нашег удружења и користимо – навео је.

Поред редовних и свакодневних обавеза, Ђуричић бициклизам не запоставља ни у једном сегменту. Породица и пријатељи су му велика подршка у раду, а открио је одакле још црпи огромну енергију и вољу за све што ради и шта му је главна мотивација и сатисфакција.

– Чини ми се да је данас у друштву, поготово код млађих генерација, потцењен тај мануелни, занатски рад, а то је нешто што ја некако целог живота имам уз себе. Када завршим своје свакодневне, радне обавезе, одем у радионицу и заиста има нечега у томе када својим рукама нешто урадите и направите. Посебно ми је занимљиво да потпуно одбачене бицикле рестаурирам и када их склопим, завршим, проверим да ли раде, провозам се на њима, то ми даје сатисфакцију да сам нешто добро и корисно урадио. Сличан је осећај и када пређете одређену дистанцу бициклом. То даје снагу да се носите и са другим животним изазовима – поручио је Ђуричић.

Колики је јаз између његових жеља и реалности када је бициклизам у питању Ђуричић објашњава речима: „Као неко ко се бави популаризацијом бицикла и ко жели у својим најидеалнијим хтењима и жељама да бицикл буде распрострањен код нас као у Амстердаму, углавном ћу бити увек незадовољан. Када желите да неку идеју спроведете у дело и да пренесете људима своје мотиве, морате да будете потпуно, свим срцем у томе. Трудим се да у комуникацији са људима који одлучују о томе како овај град треба да изгледа пренесем не само своју љубав и да не говорим само у своје лично име, већ да им пренесем све смернице и упутства земаља западне Европе о томе како развијати бициклистичку инфраструктуру. Ти обрасци, модели и начини како се развија бицикл и бициклизам у једном граду су опробани рецепти. Чињеница је да је потребно и да се свест људи промени, али исто тако потребно је и да људи буду мотивисани да безбедно изађу на пут и да бицикл користе сваког дана.“

Ђуричић је апеловао и позвао све суграђане да пробају да више користе бицикл сваког дана, уз савет да у почетку то буду краће дестинације, у безбедним зонама како би постали сигурнији у себе.

Позвао је и све учеснике у саобраћају да обрате више пажњу на бициклисте.

– Бицикл није каменчић у чизми који нас спречава да се брже крећемо кроз град, то су људи који одлазе или долазе са посла, иду у вртић по децу и равноправно се крећу улицама нашег града. Исто тако и бициклисти морају поштовати саобраћајне прописе и у времену када тежимо бољем положају бициклиста и већој инфраструктури позвао бих наравно и представнике локалне самоуправе да много више и много озбиљније раде на развоју бициклизма, јер то је нешто што ће неминовно са собом донети бројне бенефите за наш град – закључио је Ђуричић.

Д. П. Ђ.