U Tršiću i Loznici obeležen Svetski dan šuma

Na šumskim prostranstvima našeg kraja relizovana obuka 16 inženjera šumarstva koji će dalje edukovati svoje kolege o zaštiti tog prirodnog resursa. Doprinos obeležavanju Svetskog dana šuma dali i loznički mladi volonteri.

140
u-trsicu-i-loznici-obelezen-svetski-dan-suma

Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je, obukom inženjera šumarstva na demonstracionim terenima šumskog gazdinstva „Boranja“ u Loznici i Tršiću, obeležila Svetski dan šuma, čija je ovogodišnja tema „Šume i edukacija“.

– Obukom za praktičnu primenu uputstava za gazdovanje pojedinim tipovima šuma sa ciljem primene „celoživotnog učenja“ u šumarstvu Srbije „proizveli“ smo 16 novih instruktora koji će biti sposobni da edukuju naše nove inženjere – rekao je tim povodom vršilac dužnosi (v.d.) direktora Uprave za šume Saša Stamatović.

On je dodao da je na taj način obezbeđen sistem koji je neophodan u današnje vreme brzih promena kako u društvu, tako i u prirodi, da se na odgovarajući način gazduje našim šumama.

Prema njegovim rečima, u Tršiću se odvijala završna faza projekta koji zajedno sa Saveznim ministarstvom za hranu i poljoprivredu Nemačke sprovode naša Uprava za šume,Komora inženjera šumarstva Srbije i javna preduzeća „Srbijašume“ i „Vojvodinašume“.

Stamatović je naveo da je Svetski dan šume idealna prilika da se ukaže koliko je obrazovanje i edukacija važno za očuvanje šuma, jer su one egzistencijalno značajne za ljudski opstanak.

Govoreći o problemu krađe i neplanske seče drveća,izvršni direktor „Srbijašume“ Predrag Aleksić je izneo podatak da je zanemarljiva bespravna seča u državnim šumama i da je više ima u privatnim šumama.

Svoj doprinos obeležavanju Svetskog dana šuma i Svetskog dana vrabaca dali su i volonteri lozničke Kancelarije za mlade sa učenicima drugog razreda smera za ekologiju Srednje škole „Sveti Sava“ koji su u šumskom delu Tršića postavili 10 kućica za ptice, uklonili nekoliko smetlišta i obeležili dva kilometra pešačkih i biciklistčkih staza.