PRIPREMA ZIMNICE: Prednost domaćim proizvodima

Ponuda i potražnja na zelenoj pijaci uobičajene za ovaj period godine, a cene voća i povrća nisu znatno menjane u odnosu na prošlogodišnje u istom periodu. Domaćice koje su odlučne u nameri da zimnicu spremaju po domaćim receptima saglasne da tako pripremane proizvode ne mogu zameniti gotovi koji se nabavljaju u radnjama.

193
Prednost domaćim proizvodima

Bogata ponuda sezonskog voća i povrća na lozničkoj pijaci ove godine uslovila je njihove raznovrsne cene. Bolje vrste i kvalitetniji proizvodi, po pravilu, imaju više cene u odnosu na ostale, te je sa prvim danima septembra glavna briga brižljivih domaćica bila kako da za pripremu zimnice, a u skladu sa kućnim budžetom, odaberu dobre i kvalitetne proizvode.

Pristupačne cene na pijačnim tezgama protekle nedelje imali su krompir, kupus, luk, patlidžan i tikvice, te su se krompir i crni luk prodavali po ceni od 50 do 60 dinara po kilogramu.

Za kilogram kupusa bilo je potrebno izdvojiti oko 40 dinara, krastavac je koštao od 80 do 150 dinara, a paprika od 60 do 80 dinara po kilogramu.

Paprike, pogotovo crvene, u ovom periodu se najviše kupuju za pripremu ajvara, a za tu namenu kao najkvalitetnije i najbolje nudile su se takozvane „makedonke“ ili „roge“.

Pijačni prodavci su se složili da su ponuda i potražnja na lozničkoj zelenoj pijaci uobičajene za ovaj period godine i istakli da se sadašnje cene proizvoda nisu znatno menjale u odnosu na prošlogodišnje u istom periodu.

Nešto više novca nego lani bilo je potrebno izdvojiti za kupovinu brokolija, čeri paradajza, praziluka, šargarepe i spanaća, a bolja i bogatija ponuda kupusa, kornišona i ljute paprike uslovila je pad njihove cene.

Domaćice uglavnom smatraju da priprema zimnice, osim izdvojenog vremena i rada, zahteva i poštovanje ustaljenih pravila. Uz dobre recepte bitna je i kupovina ispravnih patent tegli, pravilan odabir kvalitetnog voća i povrća, kao i njihovo pravilno skladištenje.

O finansijskoj isplativosti ili neisplativosti kupovine gotovih proizvoda govori podatak da cena kilograma ajvara košta od 200 do 700 dinara, a ovako širok raspon cena zavisi od proizvođača i prodajnog objekta.

Za istu količinu gotovih kiselih krastavaca potrebno je izdvojiti od 90 do 150 dinara, dok bi domaća priprema desetak kilograma istih koštala oko 800 dinara.

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.