Predsednik Opštine Ljubovija Milovan Kovačević sagovornik „Lozničkog nedeljnika“: NAPREDAK UZ POMOĆ DRŽAVE

U Ljuboviji će u ovoj i idućoj godini akcenat biti na poboljšanju putne infrastrukture. Prilikom nedavne posete potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović toj opštini dogovorena realizacija četiri značajna projekta.

470
Milovan Kovačević
Milovan Kovačević. Foto: Lotel Media Group

Smeštena u srednjem Podrinju, Ljubovija je opština u kojoj se oko 70 odsto stanovništva bavi poljoprivredom, a naš sagovornik predsednik Ljubovije Milovan Kovačević smatra da je njihov glavni problem odseljavanje stanovništva, posebno mladih, zbog čega je neophodno stvaranje boljih uslova za život kroz unapređenje putne i svake druge infrastrukture, kao i dovođenjem investitora.

Nekada je ova opština bila poznata po proizvodnji duvana sa zasadima koji su pokrivali više od 200 hektara, a danas se na tom području, prema Kovačevićevim rečima, uglavnom gaji malina, kupina i šljiva.

Ljubovija je poznata i po rudniku Veliki Majdan, koji zapošljava oko 350 radnika, a kako je predsednik istakao, značajan je i ljubovijski Zadrugar sa istim brojem zaposlenih, koji se bavi otkupom i preradom voća.

– Svaka firma u našoj opštini posluje uglavnom stabilno i kada je reč o privredi, smatram da bi uvek trebalo pokušati zadržati one koje dobro rade, jer je jednostavnije proširivati postojeće kapacitete nego dovoditi nove investitore – objasnio je Kovačević i dodao da jeste za dovođenje investitora, ali da je za njihov dolazak neophodno stvoriti preduslove.

Pre dve godine izgrađen je put od Ljubovije do Malog Zvornika u dužini od 45 kilometara, a naglasio je da je briga o putnoj infrastrukturi od izuzetnog značaja, te da ukoliko se uzme u obzir da će biti sagrađen brzi put od Šapca do Loznice, trebalo bi voditi računa da se poboljša i putna infrastruktura od Loznice do Ljubovije.

Prema njegovim rečima, u razgovoru sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem insistirao je na tome da bi ispod tamošnjeg brda Proslop trebalo da bude izgrađen tunel koji bi predstavljao vezu i sa novoizgrađenim mostom „Bratoljub“, koji povezuje Ljuboviju sa Bosnom i Hercegovinom (BiH).

– U narednih 300 do 350 dana bi trebalo da taj most bude u funkciji. Dokumentacija je završena, most je sa naše strane kompletno infrastrukturno završen i očekujemo da granični prelaz uskoro bude otvoren – objasnio je Kovačević.

Prilikom nedavne posete potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović Ljuboviji dogovorene su, kako je rekao, četiri stvari bitne za tu opštinu.

Radi se o izgradnji 7,5 kilometara puta koji vodi od rudnika Veliki Majdan do novootvorenog kopa za proizvodnju rude olova, bakra i cinka. Na taj način skratio bi se transport rude za 10 do 12 km, a istovremeno bi put povezao tri okolna sela i omogućio direktan izlaz do Mačkovog kamena.

Dogovorena je i rehabilitacija 4,5 km državnog regionalnog puta od ušća reka Gračanica i Drina do sela Gračanica, kao i da u ovoj godini bude opredeljeno oko 60 miliona dinara za izgradnju 6 kilometara lokalnog puta od Bajine Bašte prema Valjevu, a preostalih 6 km tog puta biće građeno u narednoj godini, kao i regionalni put prema Valjevu u dužini od 4 km.

Kako je precizirao, da bi država brinula o opštini, neophodno je da opština najpre brine o samoj sebi, zbog čega LJubovija iz svog budžeta svake godine izdvaja sredstva za izgradnju oko 7 km puteva.

Problem sa kojim se suočavaju meštani Ljubovije, naročito u selima, prema njegovim rečima, jeste slaba struja, te je prošle godine u saradnji sa JP „Elektroprivreda Srbije“ urađeno oko 42 km niskonaponske i 10 km visokonaponske mreže, a planirano je da u ovoj godini bude nastavljena elektrifikacija.

Kada je reč o socijalnoj politici, od 2016. godine u opštini Ljubovija je na snazi mera pomoći porodici i majkama sa decom i odluka da svako rođeno dete dobije jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 120 hiljada dinara.

– Mi smo 2016. na teritoriji opštine imali 65 rođene deca, a u prethodnoj godini ukupno 124, što direktno znači i veća izdvajanja iz budžeta – objasnio je.

Kovačević je naveo da opština ostvaruje odličnu saradnju sa gradom Loznicom i opštinama Mali Zvornik i Krupanj, a da je u planu da ove godine bude formirana i Regionalna turistička organizacija.

Kada je reč o turizmu, Kovačević je istakao da turizam predstavlja nadgradnju svih drugih delatnosti, a od manifestacija po kojima je Ljubovija poznata na prvom mestu istakao je Drinsku regatu u Ljuboviji, najdužu regatu u Evropi (45 km).

Od ostalih, ukazao je na Gastrofest, Dane duhovnosti, kao i manifestaciju Žetva (Moba) u Soko Gradu.

Svojim sugrađanima poručio je kako je potrebno da budu strpljivi.

– Zahvaljujući potezima koje čini rukovodstvo države očekujem veliki napredak, a pre svega da budemo spremni za iduću godinu kada se očekuje i dolazak investitora – zaključio je Kovačević.