Dobre vesti: Nakon 8 godina čekanja transportuje se opasan otpad van Loznice

Ove sedmice završeno je prepakivanje opasnog otpada cijanidnih soli iz dotrajale metalne ambalaže u novu burad kako bi mogla da budu transportovana van magacina nekadašnje Fabrike autotraktorskih kočnica (FAK) gde stoji poslednjih osam godina.

582
Dobre vesti: Nakon 8 godina čekanja transportuje se opasan otpad van Loznice
Foto: T. Ilić/Kurir.rs

Kako je potvrdio Dejan Kojić, izvršni direktor FAK-a, Ministarstvo zaštite životne sredine angažovalo je jednu ovlašćenu firmu iz Srbije za taj posao koji je završen.

„Prepakivanje je prva faza posla koja je bila neophodna kako bi se omogućio nesmetan transport ovog opasnog otpada sa mesta gde je bio uskladišten. Neka burad su korozirala i iz njih je počeo da izlazi opasan sadržaj zbog čega je morao biti prebačen u novu metalnu burad. To je sada urađeno i očekujem uskoro i drugu fazu posla, odnosno transport ovih buradi van Loznice“, kaže Kojić za Kurir.

U FAK-u se već decenijama nalazi 75 tona otpada cijanidne soli. Do pre osam godina stajala je pod vedrim nebom, na otvorenom u raspalim plastičnim buradima da bi tada u akciji države “Očistimo Srbiju“ bila prepakovana u malo više od 400 metalnih buradi i smeštena u magacin gde je bila zaključana. Loznica je u više navrata tražila od nadležnih ministarstava da ukloni ovu burad, ali bez rezultata. Vreme je učinilo svoje pa je veći broj buradi oštećen od koriozije i otpad je počeo da izlazi na betonski pod magacina što je prilikom vanrednog inspekcijskog nadzora ove godine konstatovao i republički inspektor za zaštitu životne sredine.

Foto: T. Ilić/Kurir.rs

U FAK-u se, inače, zvanično “nalazi otpad od cijanidne soli za koji je utvrđeno da ima karakter opasnog otpada jer predstavlja opasnost za vodene organizme, štetan je ako se guta i nadražujući ako je u direktnom kontaktu sa kožom“. Od 1990. godine i prestanka rada pogona za termičku obradu metala ovde je ostala velika količina otpadnih cijanidnih soli koje su do tada korišćene u procesu proizvodnje. Takav otpad nalazio se uskladišten na samo pedesetak metara od prvih kuća, skoro u centru Loznice. Za njega je javnost čula pre deset godina kada se posle velikog požara u nekadašnjoj HK “Viskoza“ saznalo da je tada u njoj bilo oko 550 tona CS2 i počelo se govoriti o opasnim materijama na teritoriji grada. Tada je pokrenuta priča i o otpadu koji se nalazi u FAK-u, a koji do tada nije pominjan.

Prema nezvaničnim informacijama burad sa ovim opasnim otpadom biće pre kraja godine transportovana u Nemačku, a izgleda da će posle FAK-a država nastaviti ovaj posao i preći na prostor nekadašnje HK “Viskoza“, koja zauzima više od 70 hektara, i u čijim pustim pogonima i potpuno neobezbeđenom fabričkom krugu još uvek ima raznih opasnih materija.