MEĐUNARODNA KAJAK-KANU REGATA: POVRATAK OSVEDOČENIH PRIJATELJA

43

MALI ZVORNIK (02. MAJ 2023) – Kajak klub „Srpski veslači” iz Belog Potoka – Beograd, od 29. aprila do 6. maja organizuje 24. KRD 2023. Međunarodnu, turističku, sportsko rekreativnu, kajak, regatu Drinom ili Memorijal „Vitomir Dizdarević – Admiral Kuk”, od lokaliteta Setihova (mesta gde se Lim uliva u Višegradsko jezero, u opštini Rudo), pokraj Višegrada, do Loznice, u dužini većoj od 200 kilometara za šest veslačkih dana.

Vitomir Dizdarević je kanuista koji je rođen u Janji, pokraj Drine, gde je i detinjstvo proveo. Čitav svoj vek proveo je u Beogradu i posvetio promociji Drine, Save i Dunava i ovog divnog sporta.

Njemu u čast i slavu organizuju regatu koja ove godine okuplja više od 90 učesnika iz: Nemačke, Austrije, Severne Irske, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Poljske, Slovenije – uz kajakaše iz Republike Srpske i Srbije.

Regata nije komercijalna, već ima promotivni karakter. Princip regate je dnevno veslanje i kampovanje u prethodno određenim mestima, u dogovoru sa Turističkim organizacijama opština kroz koje prolazi.

Učesnici dnevno veslaju od 21 do 55 kilometara, snažnom i čistom rekom Drinom koja svojom smaragdno zelenom bojom, u nekima etapama, iznenađuje i fascinantno deluje na učesnike koji po prvi put dolaze.

I ove godine moto regate je: „Veslanjem za čistiju Drinu” jer svojim primerom brige u očuvanju naših reka i prirode oko njih, skrećemo pažnju na nemaran odnos onih koji problem sa otpadom i otpadnim vodama rešavaju na nepravilan način, bacajući i ispuštajući ih direktno u reke.

Očekuju da im se pridruže ljubitelji veslanja kajaka, boravka u prirodi, aktivnog odmora i organizacije za zaštitu prirode.

U Malom Zvorniku su uvek rado viđeni. Dolaze 4. maja iz opštine Ljubovija, nakon predaha u kampu pored Etno sela Vrhpolje.

Predvodi ih Dejan Jovanović, predstavnik i promoter Kajak kluba ,,Srpski veslači”. U našoj opštini biće smešteni na gradskom stadionu, igralištu Fudbalskog kluba „Jedinstvo”.

Kako je najavljeno, pod pokroviteljstvom predsednika opštine, gospodina Zorana Jevtića, biće organizovana tradicionalna zajednička večera.

Turistička organizacija opštine Mali Zvornik za učesnike regate organizuje posetu podzemnom gradu Karađorđevića koji je svojevremeno bio sklonište namenjeno dinastiji sa celokupnom Vladom i kraljevskom svitom.

Individualno će preko starog mosta Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića posetiti Zvornik, u Republici Srpskoj, i tvrđavu Đurđev grad.

U Loznicu, poslednje etapno mesto, stižu 5. maja. Biće smešteni u kampu pored vile „Nešić”.

Udruženje Srpskih veslača TID-a (Tour International Danubien – USVTID) je nestranačko, nevladino i neprofitabilno udruženje građana koje se bavi sportskim i rekreativnim veslanjem kajaka i kanua, boravkom u prirodi na našim i inostranim rekama, jezerima i morima.

Udruženje je nastalo 2000. godine, na ušću reke Save u Dunav, na Velikom ratnom ostrvu, na plaži Lido, kao potreba da se organizovano, uz druženje okupe ljubitelji prirode, sporta, rekreacije i veslanja.

Članovi udruženja su: učenici, studenti, radnici, službenici, pravnici, inženjeri, profesori, penzioneri, privremeno zaposleni i privremeno nezaposleni, oba pola iz svih krajeva Srbije. Imaju počasne članove – prijatelje iz drugih zemalja. Starosna granica nije određena.

Godinama je njihove aktivnosti podržavala Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi. Program zasnovan na razvoju teritorije, koji pokriva opštine uključene u regatu, sprovodila je SWG RRD kao međunarodna međuvladina organizacija čije članice su ministarstva poljoprivrede iz zemalja jugoistočne Evrope, a finansijer je Evropska unija. Regioni Drina – Tara i Drina – Sava su pravac kretanja regate i oblast delovanja SWG grupacije na povezivanju opština u Podrinju i Posavini.