ШЕМА ЛОПОВЛУКА БАХАТОГ СОЦИЈАЛИСТЕ: КАКО ЈЕ БРАУНОВИЋ У СВОЈ КРИМИНАЛ УВЕЗАО ЛОКАЛНЕ КАБАДАХИЈЕ И СА ЊИМА ИСИСАВА ДРЖАВНЕ ПАРЕ

196

Криминалне шеме које је разрадио директор ЈП “Србијашуме” Игор Брауновић један су од најилустративнијих примера како функционише разграната мрежа корупције унутар Социјалистичке партије Србије. Политика, странка и државно предузеће, у Брауновићевом случају, иду руку подруку од централе “Србијашума” и партијског запошљавања, преко илегалне сече шума, отуђивања наших природних богатстава и трпања милиона у приватне џепове, па све до увезивања са групом осионих локалних шерифа у општинама широм Србије.

Лажирају отпремнице

Све то је организовао функционер социјалиста Брауновић, претворивши “Србијашуме” у приватно газдинство које служи да се обезбеде криминални послови и извуку милиони и милиони из државне касе, о чему је Курир већ писао. Наша нова сазнања показују колико је бескрупулозна његова шема богаћења, па се чак и добробит локалних заједница свесно и намерно склања у страну, јер стоји на путу огромном профиту Брауновића и његових кабадахија, са којима је у пословном, али и политичком дилу.

Фото: Курир.рс

Мали Зворник и Милован Самарџић, како открива наш извор, чине једну од најразрађенијих шема у Брауновићевом механизму исисавања државног новца. Самарџић је практично од Брауновића добио ексклузивно право да тргује шумама.

– Самарџић, звани Миле шумар, власник је предузетничке радње за узгој шума, трговину и промет “САМ Комерц” из Малог Зворника. Од 2016. године он је победник свих јавних набавки у “Србијашумама”, а све му директно омогућава директор Шумске управе у Лозници Милан Стојановић, такође кадар СПС. Да се све покрије папирима, помаже им Богдан Дукић, шеф одборничке групе СПС у Малом Зворнику и руководилац комерцијалне службе у Шумском газдинству Борања. На отпремицама се уписује лажно стање и отпрема дрвета се врши увек у поподневним или раним јутарњим сатима – прича наш добро упућен извор.

Експозитуре СПС

Он каже да су се од “Србијашума” обогатили многи локални моћници, међу којима је и Драгослав Штефика, шеф пословнице у Крупњу.

– Он је власник више станова у Лозници, Новом Саду и Београду, а обогатио се у “Србијашумама”. По налогу Брауновића он прави групу грађана у Крупњу да буде експозитура СПС. Колико су сви увезани најбоље говори и то што ту експозитуру и пословање промета шумског дрвета Драгослава Штефике контролише шумарски инспектор из Крупња, а то је нико други него његова супруга – наводи саговорник Курира.

Иначе, ово је само делић корумпираног система Игора Брауновића. Курир је писао о размерама његових илегалних послова који укључују отуђивање природних богатстава Србије, трговине њима, организовање незаконитих сеча шума, препродавање парцела, намештање тендера за своје бизнис-партнере… За све то је, како каже наш добро упућен извор, узимао огромне своте као мито, те је стекао огромно лично богатство – наводно поседује велики број некретнина, између осталог, стамбену зграду у елитном делу Новог Сада, као и етно угоститељски објекат “Монте Карло на Дрини” у Читлуку, месту у општини Мали Зворник.

Фото: Курир.рс

– Милован Самарџић је Брауновићев човек од поверења, а иначе је некадашњи радник Шумарског газдинства “Борања” из Лознице (део “Србијашума”). Управо он је био ангажован на изградњи луксузног објекта “Монте Карло на Дрини”, чији је прави власник наводно Брауновић. Самарџић је у овом етно-ресторану крајем октобра 2021. организовао и финансирао прославу поводом крштења Брауновићевог детета, за шта му је касније наводно ШГ “Борања” исплатило 1,5 милиона динара. Самарџић је Брауновићу давао мито, конкретно кеш, затим разне поклоне и услуге, јер је добио повлашћен положај да посредством својих предузећа врши сечу, извлачење и превоз дрвних асортимана из државних шума по основу уговора са ЈП “Србијашуме” без спроведене јавне набавке, а тиме су његове фирме добиле монопол на одређеном подручју – открио је наш саговорник.

Воли паре

Појео новчаницу од 100 евра

У коруптивном ланцу који је изградио Брауновић је и извршни директор у “Србијашумама” Славиша Несторовић, који је, како открива наш извор, за кратко време стекао наклоност директора, велико богатство, али и прилику да за њега организује приватне журке.

– Журке за Игора Брауновића најчешће се организују у луксузном етно-ресторану “Монте Карло на Дрини” у Читлуку, а све преко извесне Снеже из Београда, која доводи девојке за забаву. Још се препричава како је једном приликом, уочи прошлих избора, Брауновић појео новчаницу од 100 евра – испричао је наш саговорник.

Извор: Курир.рс