ПОДРШКА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

44

Почетком године Програм одрживог локалног развоја обухватио је подршку предузетништу, руралном туризму и старим занатима у оквиру чега је додељено укупно 77 наменских донација. За наредну фазу и развој локалне пољопривреде опредељено је више од пола милиона евра.

Пољопривредници током предавања на тему воћарства у Лозници Фото: РСЕ

Програм одрживог локалног развоја који је компанија „Rio Sava Exploration“ („Рио Сава Експлорејшн“) отпочела почетком године ушао је у другу фазу реализације у оквиру које су за учеснике Програма организована предавања на теме сточарства, повртарства, ратарства и воћарства. Предавањима су присуствовали пољопривредници из града Лознице и општине Крупањ који су узели учешће у Програму поделе бесповратних новчаних средства за даљи развој својих пољопривредних делатности или се налазе у неком од програма подршке који се организују за житеље ових локалних заједница.

Компанија је за потребе предавања ангажовала тим стручњака који су протекле и ове седмице више од 200 заинтересованих локалних пољопривредника упознали са могућностима за даљи развој пољопривредних активности.

„Почетком године смо покренули Програм и доделили серију грантова за развој предузетништва, руралног туризма и старих заната како у Лозници тако и у Крупњу, а средином године смо покренули Програм развоја пољопривреде такође за локалне пољопривредне произвођаче“, рекао је саветник за локални економски развој у „Рио Сава“ Јовица Дамњановић.

Јовица Дамњановић, саветник за локални економски развој „Рио Сава“ Фото: РСЕ

Први позив за развој предузетништва и мале привреде је успешно завршен и у оквиру њега укупно је додељено 77 грантова у износу од преко 370.000 евра, а недавно је завршен и Програм за развој локалне пољопривреде где је за укупно 100 локалних пољопривредних произвођача опредељено више од пола милиона евра.

„Циљ овог Програма је да се подрже локални пољопривредни произвођачи пре свега кроз куповину пољопривредне опреме. Имали смо велики број захтева за куповину пољопривредне опреме, механизације, прикључних машина, као и одређен број захтева и грантова који су одобрени за реконструкцију пољопривредних објеката, штала, производних погона и за системе за наводњавање“, истакао је Дамњановић.

Компанија „Рио Сава“ ће и у наредном периоду интензивно радити са локалним пољопривредницима који ће кроз стручне обуке, тренинге и усавршавање добити техничку и стручну помоћ за даљи развој производње.

„Овде се људи на основу анализа и истраживања која смо радили углавном баве воћарством, сточарством, ратарством и у мањем обиму повртарством тако да ће и планирана подршка бити усмерена углавном на те гране пољопривреде. Наставићемо да сарађујемо са локалним пољопривредницима, али и са подршком малој привреди у лозничком и крупањском крају“, поручио је Дамњановић.

Кроз даље ангажовање и уз уважавање потреба локалне заједнице компанија „Рио Сава“ намерава да Програмом одрживог локалног развоја, кроз више фаза, директно финансијски подржи развој постојећих предузетничких активности, оснивање нових бизниса, отварање нових радних места, као и да подстакне и оснажи самозапошљавање.

С обзиром на велики интерес и значајан број квалитетних пријава, Програм подршке и доделе бесповратних новчаних средстава који спроводи „Рио Сава“ покушаће да обезбеди додатна средства како би се наставило са подршком развоју пољопривреде, предузетништва, туризма и занатства у заједницама у којима већ годинама послује.

Комерцијални садржај