ПРОЈЕКАТ „ЈАДАР“: САРАДЊА СА ЛОКАЛНОМ ЗАЈЕДНИЦОМ

60

Закупљен простор

Сарадња са локалном заједницом често је помињана као први приоритет Пројекта “Јадар”.  Подршка, забринутост па и противљење локалне заједнице су готово увек реакција на индустријске пројекте овакве величине.  На који начин Пројекат “Јадар” сарађује са локалном заједницом, како подржава заједницу у којој послује преко 20 година, и како ради на решавању оних питања која код заједнице изазивају забринутост – о томе смо разговарали са Велибором Бојковићем, експертом за пројекте са локалном заједницом и друштвени учинак.

Велиборе, Ви сте део тима Пројекта “Јадар” чији је фокус сарадња са локалном заједницом. Од локалне заједнице смо могли да чујемо различите реакције на ваш пројекат. Како сарађујете са грађанима Лознице и околине?

Ми смо преко 20 година практично члан ове локалне заједнице. Свакодневно живимо, радимо и сарађујемо са житељима Лознице и околине. Свесни смо да постоје различита мишљења, да постоји забринутост како би се управљало потенцијалним утицајима Пројекта „Јадар“. Зато смо све време посвећени решавању питања која проузрокују забринутост локалне заједнице и поштовању највиших друштвених и еколошких стандарда. Изградили смо дугорочне односе, са многима партнерски однос и однос поверења. Ипак, свесни смо да не мисле сви исто. Ми са истом пажњом слушамо сва мишљења, укључујући мањинске и супротне ставове. Отворено комуницирамо о Пројекту и свакодневно се трудимо да што боље разумемо како наше активности утичу на живот локалне заједнице, културу и наслеђе. Кроз отворену сарадњу можемо да реагујемо на оно што код људи изазива забринутост, ублажимо негативне утицаје и побољшамо друштвено-економске погодности. Наш циљ је да изградимо одрживу будућност за заједнице у којима послујемо.

Подршка за већу енергетску ефикасност домаћинстава Фото: РСЕ

Опет, могло се чути да компанија не комуницира отворено и довољно?

Отворена, транспарентна комуникација је нешто што је за нас обавезно. Да ли смо комуницирали довољно – верујем да то зависи од индивидуалне проецене. Рећи ћу Вам шта је урађено и шта радимо. Прво, наша комуникација са локалном заједницом је од почетка проактивна, ми смо је иницирали. Још 2016. смо отворили  Инфо центар у Лозници, и 2019 на Брезјаку. Организовали смо јавне презентације, дане отворених врата, редовно смо имали и појединачне и групне консултације и састанке, и уживо и онлајн. Организовали смо догађаје на тему животне средине, квалитета воде и ваздуха, утицаја буке, биодиверзитета, просторног планирања, културне баштине, откупа земљишта и накнаде, решавања имовинско-правних питања и шанси за локалне добављаче. Све то нам је помогло да разумемо приоритете, бриге и очекивања локалне заједнице. Кроз наш програм донација подржали смо бројне активности, од којих је позитиван ефекат имало преко 10.000 људи.

Да ли је могло више и боље? Вероватно. Све увек може да се унапреди и побољша. Ми смо се баш то трудили да урадимо – да свака сарадња и разговор буду прилика да се ствари побољшају. Ево на пример, повратне информације које смо добили од локалне заједнице су нашим стручњацима за заштиту животне средине послужиле у изради предлога у студијама које укључују могућа унапређења рудника, постројења за прераду и пратеће инфраструктуре.

Шта Ви конкретно радите на пројекту?

Ја сам део тима који је задужен за програме донација и спонзорстава. Са њима смо почели 2019. године. До сада смо уложили више од 2 милиона евра да бисмо подржали и директно финансирали преко 100 пројеката локалне заједнице у областима образовања, заштите здравља, безбедности и животне средине. То су најразличитији пројекти који су значајни за локалну заједницу. Они су препознати и подржани баш захваљујући свакодневним контактима и разговорима које имамо са локалном заједницом. Поносни смо што смо могли да помогнемо школама, спортским удружењима, да подржимо најрањивије групе друштва. Сарађујемо или смо сарађивали и на развоју пољопривреде, ловства, културе…

Резултати успешне сарадње са ловачким друштвом „Гучево“, изградња фазанерије Фото: РСЕ

Када се помиње утицај пројекта на локалну заједницу, много се говорило и о утицају на средства за живот због откупа земљишта за потенцијални рудник и постројење за прераду?

Пошто је у вези са откупом земљишта било много дезинформација, прво бих да још једном истакнем да не откупљујемо ново земљиште, већ завршавамо процес откупа земљишта за преговоре који су почели пре повлачења дозвола у јануару 2022. Откуп је вршен у складу са важећим законодавством Републике Србије, и у складу са најбољим праксама у свету, као и у складу са Стандардом учинка 5 Међународне финансијске корпорације (Групе Светске банке) и нашим интерним компанијским стандардима. У склопу овог процеса, имали смо и Програм за обнављање извора средстава за живот. То значи да се након откупа земљиша онима којима је земљиште било извор прихода кроз овај програм подршке обезбеди да имају исти или бољи квалитет живота него што је био пре откупа земљишта. Наш програм укључује: Помоћ при проналажењу нових непокретности која укључује правну подршку; Организовање обука за управљање финансијама за све заинтересоване власнике земљишта, као и за чланове њихових домаћинстава; Обуку за развој стручних вештина путем сертификованих курсева који ће омогућити власницима и корисницима земљишта, као и члановима њихових породица, бољу позицију на тржишту рада или ће им помоћи у креирању и развоју сопственог пословања; Подршку за покретање новог и развој постојећег пословања;  Подршку у области пољопривреде за власнике и кориснике земљишта који желе да наставе да се баве пољопривредом и сточарством и након продаје земљишта; Бесплатно коришћење пољопривредног земљишта у власништву компаније власницима и корисницима земљишта који настављају да се баве сточарством и након продаје земљишта; Програм подршке за домаћинства са вишеструким социо-економским потребама.

Недавно сте покренули још један програм посвећен развоју локалне заједнице, њеном економском развоју, реците нам нешто више о томе?

Програм одрживог локалног развоја пружа бесповратну финансијску помоћ за подршку расту, развоју и унапређењу компанија и самозапослених појединаца у локалној заједници. Циљ је да овај програм допринесе отварању нових радних места и да пружи прилике за самозапошљавање кроз подстицање предузетништва, подршку старим и традиционалним занатима, као и кроз унапређење локалног сеоског туризма и развој одрживе пољопривредне производње у Лозници и Крупњу. У реализацију Програма укључени су и стручни сарадници који пружању техничке подршку и саветодавне услуге.

Сарадња и подршка локалним спортским удружењима Фото: РСЕ

До сада смо доделили 77 бесповратих грантова (бесповратну финансијску помоћ и подршку) локалним преузетницима, пружаоцима услуга у туризму и старим занатлијама из Лознице и Крупња у укупној вредности преко 370.000 еура. Такође, током септембра ћемо потписати уговоре о бесповратној финансијској помоћи и подршци локалним пољопривредним произвођачима из Лознице и Крупња (око 100 пољопривредних произвођача) у укупној вредности преко 500.000 еура, како би помогли и подржали развој и унапређење пољопривредне производње кроз набавку пољопривредне опреме и проширење производних и складишних капацитета.

Још један важан аспект локалне заједнице је њено културно наслеђе, каква вам је сарадња у том домену?

Долини Јадра припада и локалитет Пауље, археолошко налазиште које датира из периода бронзаног доба, старо око 3.500 година. Пројекат ,,Јадар“ је у свим својим фазама сарађивао са Музејом Јадра у Лозници који је и спроводио радове на ископавању културних артефаката. Активно сарађујемо и са локалним заједницама и консултантима како бисмо обезбедили пажљиво ископавање на локацији хумки и повезаних археолошких проналазака, грнчарије, каменог оруђа и предмета од бронзе на овом локалитету.

Рио Тинто финансијски подржава ове активности, како би се применили највиши стандарди археолошке методологије током теренских радова, као и током лабораторијских анализа ископина. Непосредна околина локалитета Пауље снимљена је ЛиДАР технологијом, што је омогућило детаљно снимање некрополе, као и прецизно утврђивање подручја археолошких ископавања. Коришћење ове иновативне технологије допринело је прецизности археолошких активности у циљу откривања важних објеката. Археолошка истраживања која смо подржали, довела су до проналаска доказа о људској активности која датира чак од периода неолита до касног средњег века. Ови налази омогућавају увид у различите аспекте живота људи тог доба, као што су погребни обичаји, ритуали, социјална хијерархија, технолошки развој и израда накита. То су важна археолошка открића за Србију и поносни смо што смо допринели њиховом очувању. Предмети као што су грнчарија, обрађени и полирани камен, као и алатке од кремена, накит, оружје чувају се у Музеју Јадра.

На које пројекте на којима сте до сада радили сте посебно поносни?

Поред толико подржаних квалитетних пројеката, тешко је одлучити се за оне које бих издвојио. Рецимо, пројекат који имплементира локална организација “Светионик”. Циљ пројекта је помоћ  старијим особама у руралном подручју. На пројекту је ангазовано 10 геронтодомаћица које обилазе 60 старачких домаћинстава, као  и активности у оквру инклузивног центра за старе. Вредност пројекта је 120.000 еура, а трајање 12 месеци.

Подела 2800 пакета најугроженијим домаћниствима мачванског округа током КОВИД 19 кризе Фото: РСЕ

Ту је и пројекат који је спроводила шабачка невладина организација „Каритас“ („Caritas“) где је током КОВИД 19 кризе 2800 особа добило пакете хране, хигијене и ковид пакете, где смо успели да помогнемо најугроженија домаћинства у Мачванском округу. Да наведем и финансијску помоћ локалном „ОК“ клубом, захваљући коме ће Лозница добити механизам превенције насиља у породици, што је огроман успех не само за нашу компанију, већ и за цео град Лозницу у смислу локалне заједнице. Мени је посебно драг пројекат рециклаже и запошљавања лица са инвалидитетом који спадају у тешко запошљиву категорију. Тај пројекат подразумева сакупљање и рециклажу секундарних сировина, који омогућава да десеторо људи добије месечну плату од које може да живи, а при томе је град чистији. Купљени су карго-бицикли, пресе, направљен је уговор са рециклажним центром, а ми се надамо да ћемо пројекат даље проширити, да ће још људи моћи да се запосли јер је интересовање огромно. Такође, скоро да не постоји локално спортско удружење да им нисмо помогли. Са ловачким удружењем успешно сарађујемо већ дужи низ година, партнерски растемо заједно, успели смо да направимо фазанерију и да помогнемо око доласка европског јелена у ове крајеве. Много тога сам пропустио да наведем, али све су то сјајни пројекти од којих локална заједница има велике користи, а на које сам ја заиста поносан.

Многи вас оптужују да је оваква подршка локалној заједници вид корупције. Има ли истине у томе?

Апсолутно не. Рио Тинто послује у 35 земаља на свету и свуда постоје слични програми за сарадњу са локалном заједницом. Као друштвено одговорна компанија сматрамо да је подршка локалној заједници у којој послујемо од суштинске важности за заједнички развој и просперитет. Никада ништа заузврат нисмо захтевали, нити тражили икакву промоцију, тако да нема говора о корупцији. Једноставно, сматрамо да је овакав вид подршке користан локалној заједници.

И за крај, шта је циљ свих ових активности и сарадње са локалном заједницом?

Све заједнице у којима живимо и радимо, укључујући и локалне заједнице из долине Јадра, од кључног су значаја за наше пословање. Њих чине локално становништво, власници земљишта, државне институције и локалне самоуправе, пословни партнери, групе цивилног друштва, комшије и наше колеге. Иако је пројекат тренутно у фази у којој јесте, ми настављамо да сарађујемо и разговарамо, јер мислимо да је важно да сви имају праве информације. Циљ наше сарадње са локалним заједницама је да допринесемо позитивној заједничкој будућности.

(Комерцијални садржај)