ПОДРШКУ ЛОКАЛНОМ СТАНОВНИШТВУ КОМПАНИЈА СПРОВОДИ У КОНТИНУИТЕТУ

7

ЛОЗНИЦА (30. мај 2024) – Компанија „Рио Тинто“ организовала посету Сајму пољопривреде у Новом Саду за пољопривреднике из лозничког краја

Током ове и претходне године компанија „Рио Сава“ бесповратним новчаним средствима помогла укупно 177 произвођача из Лознице и Крупња – 100 пољопривредника и 77 предузетника, људи који се баве старим занатима и руралним туризмом. Нови програм подршке усмерен на припрему пројектно-техничке документације у циљу једноставнијег и ефикаснијег аплицирања за жељене грантове трајаће до краја септембра.

Укупно 42 пољопривредна произвођача из Лознице и Крупња посетила су овогодишњи 91. Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду, где су имали прилику да се упознају са најновијим и најсавременијим достигнућима у области пољопривреде, а њихову посету новосадском сајму, другу годину заредом, организовала је компанија „Рио Сава“ као део локалног економског програма развоја пољопривредне производње у лозничком и крупањском крају.

Саветник за локални економски развој компаније „Рио Сава“ Јовица Дамњановић рекао је да су пољопривредници имали могућност да се упознају са достигнућима у области пољопривредне производње, пољопривредне механизације и средстава за заштиту биља, узгоја животиња, воћа и поврћа, као и да присуствују предавањима и округлим столовима еминентних предавача са Пољопривредног факултета из Новог Сада, како би сагледали могућност за унапређење њихових делатности.

Фото: ТВ Лотел

– Ово је једна од активности коју компанија „Рио Сава“ спроводи у циљу подршке локалној привреди, пољопривреди, старим занатима и развоју руралног туризма на територији града Лознице и општине Крупањ. Ми смо током ове и претходне године помогли 177 произвођача из те две локалне самоуправе, од којих је стотину пољопривредника добило бесповратну финансијску подршку, а 77 предузетника, људи који се баве старим занатима и руралним туризмом помогли смо кроз грантове за развој привреде и унапређење пословања – рекао је Дамњановић.

Компанија „Рио Сава“ наставиће и у наредном периоду са реализацијом програма подршке локалној привреди и пољопривреди на територији Лознице и Крупња.

Од понедељка, 27. маја, покренули су нови програм подршке који се огледа у припреми пројектно-техничке документације и бизнис планова који ће им омогућити једноставнији и ефикаснији приступ грантовима код домаћих министарстава, агенција, као и међународних организација и страних донатора.

– Сви они привредници, пољопривредници и људи који се баве сеоским туризмом из Лознице и Крупња могу да нам се јаве, да дођу у наш инфо-центар у Гимназијској улици у Лозници како би добили детаљније информације о програму који смо покренули, а који ће бити отворен до краја септембра – поручио је Дамњановић.

Међу посетиоцима Сајма био је и Драган Томић, пензионер и пољопривредник из села Брезјак, редовни посетилац сајмова.

Фото: ТВ Лотел

Овогодишњи Сајам пољопривреде у Новом Саду оценио је бољим и богатијим у односу на оне који су организовани ранијих година, мада су, како је истакао, цене знатно више.

Похвалио је стимулишуће и мотивационе активности компаније „Рио Сава“ усмерене на пољопривредне произвођаче и њихове делатности и истакао да је био корисник грантова компаније, које је искористио за улагање у репроматеријал, а учествовао је и на предавањима које је компанија организовала из области воћарства.

Фото: ТВ Лотел

Та сарадња, према његовим речима, била је одлична.

– „Рио Тинто“ стварно улаже много и много су нас размазили. Много дају, али се ми слабо одазивамо – рекао је Томић.

Утиске са Сајма пољопривреде пренео нам је и Драган Крстић из Малог Зворника, дипломирани агроном, редовни посетилац таквих манифестација од 1983. године.

Фото: ТВ Лотел

– Сајам је изузетно богат, излагача има доста, људи имају шта да виде и да се упознају са савременом механизацијом, а многи искористе сајамски попуст и прилику да купе оно што им је потребно по акцијским ценама – навео је Крстић.

Према његовим речима, климатске промене су највећи изазови који су тренутно актуелни у пољопривреди.

Фото: ТВ Лотел

– Више немамо класично узгајање усева какво смо имали раније, наводњавање је постало обавезујуће, повртарска производња се искључиво врши у пластеницима – поручио је Крстић.

Компанија „Рио Сава“ остаје доследна пружању подршке локалним заједницама кроз програме подршке локалном економском развоју.

Подсећамо, нови програм подршке за припрему пројектно-техничке документације са којом ће заинтересовани аплицирати за жељена средства покренут је у понедељак, 27. маја, и трајаће до краја септембра.

Редакција