IZ LOZNIČKE TOPLANE PORUČUJU: Nove investicije u energetska postrojenja

Sistem daljinskog grejanja u Loznici ove sezone funkcioniše bez problema. Planirana izgradnja kotlarnice u bolnici, u OŠ „Jovan Cvijić“ i na Lagatoru, kao i izgradnja radionice sa pratećim sadržajem.

81
IZ LOZNIČKE TOPLANE PORUČUJU: Nove investicije u energetska postrojenja
Nova toplana na Gradilištu. Foto: M. Lukić

Grejanje iz sistema Javnog komunalnog preduzeća (JKP) „Toplana Loznica“ ove sezone se odvija bez problema i neće biti promene cena, a predviđeno je da se u narednom periodu pristupi izgradnji novih grejnih postrojenja vezanih za javne objekte i na Lagatoru.

Direktor JKP „Toplana Loznica“ Miodrag Dišić rekao je za „Loznički nedeljnik“ da tokom aktuelne grejne sezone nije bilo većih kvarova i problema, da je sistem stabilan i da je snabdevanje korisnika toplotnom energijom uredno.

Toplana u Loznici četvrtu godinu zaredom primenjuje sistem naplate po utrošku toplotne energije, a iako je početkom prošle godine njihov najveći snabdevač energentima JP „Srbijagas“ povećao cenu gasa, što je uvećalo dugovanja i troškove, radijatori korisnika lozničkog preduzeća su redovno topli.

– Suština je da troškovi naših korisnika budu manji, ali i troškovi našeg preduzeća. Poslednjih godina smo obnovili opremu, imamo kotlovska postrojenja koja će biti u funkciji narednih dvadesetak godina – naveo je Dišić.

On je dodao da bi ubuduće trebalo nastaviti proces automatizacije podstanica i da trenutno u Loznici ima 19 vidljivih podstanica u sistemu praćenja, a pojedine, od ukupno 29 koliko ih ima, trebalo bi rekonstruisati.

– Loznička „Toplana“ je u grupi od deset odabranih takvih preduzeća u Srbiji kojoj bi američki „Ju-es ejd“ (USAID) u ovoj godini finansijski pomogao sa 150.000 američkih dolara, i to u automatizaciji podstanica, a zatim i u rekonstrukciji podstanica vezanih za škole i druge javne objekte – naglasio je Dišić.

On je dodao da je prvi ciklus sa predlozima prihvaćen i da bi trebalo tokom februara da se tačno zna da li su deo tog programa.

– Ono što je još značajno za naredni period jeste da ćemo u ovoj godini početi sa izgradnjom radionice sa pratećim sadržajima kod nove toplane na Gradilištu – istakao je direktor.

– Javni poziv za izgradnju kotlarnice u lozničkoj bolnici je raspisan, a planirano je da ona bude izgrađena sredstvima Vlade Srbije i verovatno će po izgradnji biti preneta lozničkoj „Toplani“ na upravljanje, jer se radi o grejanju oko 27.000 metara kvadratnih prostora u bolnici – rekao je Dišić.

– Nakon izgradnje kotlarnice u bolnici, u planu je da se izgradi i kotlarnica u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“, koja je trenutno u najlošijem stanju, bar što se tiče kotlovskih postrojenja i starosti – dodao je on.