I ove godine bespovratna sredstva početnicima u poslovanju

Ministarstvo privrede je za početnike u poslovanju obezbedilo bespovratna sredstva – ukupno 200 miliona dinara. Novina programa – kombinacija bespovratnih sredstava i kredita preko Fonda za razvoj.

504
I ove godine bespovratna sredstva početnicima u poslovanju

Regionalna razvojna agencija Podrinja, Podgorine i Rađevine (RRA), sa sedištem u Loznici, otpočela je sprovođenje javnih poziva za unapređenje preduzetništva koje je raspisalo Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije.

Jedan od programa odnosi se na podsticaj razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku početnicima u poslovanju, a raspoloživa bespovratna sredstva po tom programu iznose 200 miliona dinara, dok je za kreditiranje privrednih subjekata preko Fonda za razvoj Republike Srbije ukupno opredeljeno 466.660.000 dinara.

– Program za početnike u biznisu koji raspisuje Ministarstvo privrede, a sprovode akreditovane regionalne razvojne agencije u Srbiji, ima za cilj pružanje podrške za otpočinjanje samostalnog posla kroz osnivanje novih privrednih subjekata, većeg zapošljavanja, za podršku mladima, kao i ženskom i socijalnom preduzetništvu – rekla je za „Loznički nedeljnik“ direktorka RRA u Loznici Danijela Marković.

Ona je navela kako je jedan od važnih uslova da se učestvuje na ovom konkursu da je preduzeće osnovano i registrovano u Agenciji za privredne registre najkasnije u 2018. godini i da je u kategoriji onih delatnosti koje je i ranije podržalo Ministarstvo privrede.

– Znači da to isključuje vojnu ili duvansku industriju, trgovinu i uslužne delatnosti, a prednost pri dodeli sredstava će imati i lica koja su prošla besplatnu obuku za započinjanje posla, koju su akreditovane regionalne razvojne agencije sprovodile u Srbiji – istakla je Markovićeva.

Ona je ukazala da je novina ovog programa to što se prvi put u njegovom okviru može ostvariti kombinacija bespovratnih sredstava i kredita preko republičkog Fonda za razvoj.

– To znači da će bespovratna sredstva iznositi 30 odsto od ukupne vrednosti ulaganja, odnosno 40 odsto ukoliko privredni subjekat koji konkuriše dolazi iz nerazvijenog područja koje je prema važećim zakonskim aktima svrstano u četvrtu kategoriju jedinica lokalnih samouprava po razvijenosti – objasnila je Markovićeva.