Održan humanitarni koncert za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije

Humanitarni koncert u Loznici koji je organizovan sa ciljem da se prikupe sredstava za pomoć Srbima na prostoru Kosova i Metohije podržali mnogi dobrotvori, brojni privrednici, javna preduzeća i ustanove i građani dobre volje iz Loznice i opština Mali Zvornik, Krupanj i Ljubovija. Planirano da Srbima sa Kosmeta predstavnici četiri lokalne samouprave pruže materijalni vid podrške i u vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

52
Održan humanitarni koncert za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije
KUD "Kopaonik" iz Leposavića na humanitarnom koncertu u Vukovom domu kulture. Foto: TV Lotel

Grad Loznica je u saradnji sa susednim opštinama Mali Zvornik, Krupanj i Ljubovija organizovao humanitarnu manifestaciju posvećenu pružanju podrške i prikupljanju novčanih sredstava za pomoć Srbima koji žive na prostoru Kosova i Metohije (KiM), a koji su izloženi mnogobrojnim nevoljama i pritiscima.

U dvorani Vukovog doma kulture u Loznici proteklog petka, uz rukovodstvo grada Loznice i predstavnike susedne tri opštine, okupili su se i brojni privrednici, predstavnici javnih preduzeća i ustanova, kao i građani dobre volje i u skladu sa svojim mogućnostima podržali akciju prikupljanja sredstava za Srbe sa Kosmeta.

U okviru humanitarnog koncerta, u umetničkom delu programa, nastupilo je Kulturno-umetničko društvo „Kopaonik“ iz Leposavića, čiji članovi su izveli muzičko-scenski prikaz i na taj način okupljene podsetili na tradiciju, običaje, igre i pesmu srpskog naroda.

U ime domaćina skupa obratio se gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i tom prilikom podsetio na dešavanja u srpskoj južnoj pokrajini u protekle tri sedmice.

– Međunarodna zajednica je zatražila da se ukinu sramne ekonomske takse Prištine, a predsednik države Aleksandar Vučić poručio je da sve dok Priština ne razume kako je potrebno da pravimo dogovore i razgovore, neće biti velike sreće – istakao je Petrović i dodao da se nesreće sa kojima se suočavaju naši sunarodnici na teritoriji KiM mogu rešiti jedino mirnim putem, slogom i razumevanjem.

– Organizovanje humanitarnog koncerta je najmanje što smo mogli da učinimo za našu braću u ovom dramatičnom istorijskom razdoblju i da im na taj način pokažemo da smo uporedo sa naporima predsednika države, Vlade Srbije i Kancelarije za KiM uz njih i da dobro razumemo situaciju u kojoj se nalaze – istakao je Petrović.

Poručio je da je neophodno da budemo složni, a onima koji kroje sudbinu čovečanstva i naroda na Kosmetu da je uz slogu i jedinstvo, mudru politiku i dobra dela moguće savladati sve prepreke.

– „Budimo ljudi“, govorio je naš patrijarh Pavle. Neka ova nevolja postane najbolja škola i bude epizoda koja će ojačati naše napore za smisao prijateljstva i ljubavi među ljudima – zaključio je Petrović.

Humanitarnom koncertu u Loznici je osim predstavnika četiri lokalne samouprave prisustvovao i zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović, koji je rekao da ukoliko pogledamo celokupnu srpsku istoriju, možemo zaključiti da je srpski narod češće bio pritisnut nevoljom, patnjom i mukom nego blagostanjem i srećom.

– Nažalost, vreme u kome živimo je ponovo vreme patnje i strahovitih pritisaka zbog čega je važno da se ne okrećemo pojedinačnom i ličnim sujetama već da se držimo zajedno. Važno je da pokažemo da Srbi na muku i nevolju odgovaraju pesmom, igrom i stvaralaštvom i da su spremni da pruže ruku prijateljstva, ali i odlučni u nameri da brane pravo na svoj način života – istakao je Jović.