Migranti lome gradski mobilijar

Ilegalci u Loznici ispoljavaju vandalizam, oštećuju gradski mobilijar. Nervoza zbog prevare mešetara koji su im obećali siguran prelaz do BiH

1647
Migranti lome gradski mobilijar
Foto: V. Mitrić - Večernje novosti

ILEGALNI migranti koji autobusima i taksijima iz Beograda stižu u loznički kraj, svakodnevno njih pedesetak, ovih dana se zadržavaju u blizini autobuske stanice u Loznici i leže na klupama u obližnjem parku, gde uništavaju tek urađeni gradski mobilijar.

Prethodnih meseci su nastavljali put prema Gornjoj Koviljači, Brasini kod Malog Zvornika i drugim mestima kraj Drine, odakle su pokušavali da pređu u BiH. Sada se situacija promenila, što je možda razlog njihovog vandalskog ponašanja. Verovatno ih je prevario neki od mešetara obećavši im siguran prelaz do BiH. Lome klupe, a uobičajeno je i da iza sebe ostave đubre.

– Razumem njihove muke, jer su napustili svoju zemlju, ali za ovakve pojave u gradu koji je uvek bio otvoren za nevoljnike i kroz koji su, bez problema, prošle na desetine hiljada migranata, ne postoji nikakvo opravdanje – kaže Zane Šaulić, odbornik u Skupštini grada Loznica. – Vandalizam ne sme da bude nekažnjen, jer je to lekovito i za one koji stižu.

Stanari okolnih zgrada su zabrinuti kada migranti uđu i lupaju na vrata stanova. Policija dolazi na pozive, ali se plaše da se nešto ne dogodi pre…

– Navikli smo da ih gledamo u parkovima, ali da lome, ostavljaju iza sebe smetlište, to nema smisla – kaže Dragana Lačić iz Loznice. – Na ovo treba da se ukaže, jer kako idu lepši dani, biće ih sve više, to pokazuju iskustva iz minulih godina.

OBIJAJU KUĆE ZBOG PRENOĆIŠTA

U SELU Gornja Koviljača ilegalni migranti upadali su u kuće koje su bile zaključane, razvaljivali vrata, objašnjavajući da im je, navodno, neko od jataka rekao da to mogu da čine i da su platili prenoćište.

– To što su oni prevarani ne znači da treba da strahuju ni krivi ni dužni ovdašnji meštani – komentariše Marko Marković, predsednik MZ Gornja Koviljača.