Bračni par Stojiljkovića spasio život mladom Lozničanu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastali su se danas sa zastavnikom Dejanom Stojiljkovićem i njegovom suprugom Ankom, koji su pokazali hrabrost i humanost spasavajući život mladiću koji je teško povređen u saobraćajnoj nesreći.

2336
Bračni par Stojiljkovića spasio život mladom Lozničanu

Zastavnik Stojiljković, na službi u Vojnoj bolnici Novi Sad i njegova supruga Anka koja je medicinska sestra, spasli su pre dva dana život sedamnestogodišnjem mladiću iz Loznice, kojeg je udario automobil u Bulevaru Mihaila Pupina u Novom Sadu.

Stojiljkovći su s troje dece bili u šetnji kad se nesreća dogodila, kažu da su čuli udarac i odmah prišli povređenom mladiću.

„Videli smo da je povređen i uspeli smo da zaustavimo krvarenje“, objašnjava zastavnik Stojiljković i dodaje da je sve vreme pričao sa povređenim mladićem, kako bi ga održao u svesnom stanju.

Kaže i da je tek kad je ugledao suprugu pored sebe, koja je pritrčala da pomogne, shvatio da su njihovo troje mališana sve vreme posmatrali svoje roditelje i njihovu borbu da pomognu povređenom čoveku koji je krvario na ulici.

„Naša dužnost i obaveza, kao pripadnika Vojske Srbije, je da kada se nađemo u takvoj situaciji, ono što smo naučili primenimo i pomognemo gde treba“, rekao je Stojiljković, te dodaje da su najveće priznanje za to što su učinili dobili od svoje dece koja su ih nazvala njihovim herojima.

Zahvalivši bračnom paru Stojiljković na humanom podvigu, ministar Vulin je primetio da se pripadnici Vojske Srbije od svi drugih građana Srbije ne razlikuju samo po tome što nose uniformu, prolaze obuku i život provode čuvajući našu bezbednost, već pre svega po tome što su uvek i bezuslovno spremni da izađu u susret svakome kome je pomoć potrebna i da žrtvuju sebe i svoj život da bi bili uz svoju Srbiju i svakog čoveka kome je teško.

Upravo je ovaj slučaj, kako je naveo, primer zašto je potrebno da obezbedimo što širu obuku i znanje za svakog građanina ove zemlje.

„Velika je stvar što naš zastavnik ima veliku porodicu koja ga podržava i koja ga voli, ali isto tako je velika stvar što Vojska Srbije ima ljude na koje može da se osloni, a svi građani Srbije na svoju vojsku“, poručio je ministar.

Pridružujući se čestitkama, general Diković je postupak Stojilljkovića ocenio kao divan primer ljudske solidarnosti i primer primene kodeksa časti pripadnika Vojske, sa porukom da bi bilo lepo da svaki građanin bude sposoban da pomogne drugome u nevolji.

Stojiljković i njegova porodica dobili su kao nagradu sedmodnevni boravak na Tari, a Diković je zahvalio ministru Vulinu što je uveo novinu da se nagrade ljudi koji se posebno ističu.