Ruski ambasador Aleksandar Čepurin posetio Loznicu

Ruski ambasador Čepurin ocenio kako je Loznica na dobrom putu razvoja i naglasio da je Rusija otvorena za saradnju sa našim gradom. Nakon zajedničkog sastanka, ambasador Rusije i gradonačelnik Loznice obišli kompaniju „Neli“, a zatim položili vence na spomenik Dariji Aleksandrovnoj na Gučevu i posetili Obrazovno-kulturni centar „Vuk Karadžić“ u Tršiću.

57
Ruski ambasador Aleksandar Čepurin posetio Loznicu
Gradonačelnik Petrović i ambasador Čepurin sa saradnicima razgovarali o daljem i svestranom unapređenju saradnje. Foto: TV Lotel

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Vasiljevič Čepurin boravio je u jednodnevnoj poseti Loznici, gde se sastao sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem i tom prilikom naglasio da je Rusija otvorena za međunarodnu saradnju uključujući i saradnju sa našim gradom, koja bi u budućnosti trebalo da pruži dobre rezultate.

Čepurin se zahvalio na toplom prijemu koji mu je gradonačelnik Petrović sa saradnicima priredio u sedištu Gradske uprave Loznice i istakao da se uvek dobro oseća kada boravi u Loznici.

– Loznica je mali raj koji bi trebalo da postane veliki. Zbog toga je potrebno razvijati i ekonomiju i kulturu, a vidimo da se ovaj grad razvija, da je na pravom putu i u tom pogledu građanima Loznice želimo svako dobro – rekao je ambasador Čepurin.

Naglasio je da je put razvoja Srbije najvidljiviji u glavnom gradu – Beogradu, a da su trenutno, kada je u svetu situacija dosta komplikovana, vidljiva dešavanja koja donose značajne promene.

– Promene su vezane za završetak perioda dominacije Zapada, koji mnogi nazivaju liderstvom, ali je to ipak dominacija. Polako se stvara novi svetski poredak i u tom poretku bi trebalo da budemo jaki – objasnio je Čepurin.

Kako je dodao, važno je da branimo naše vitalne interese, a kada je reč o Srbiji, na prvom mestu je odbrana suvereniteta, teritorijalnog integriteta i pitanje Kosova i Metohije, u čemu „Rusija ima svoje interese“.

– Naše zemlje i njihovi regioni trebalo bi da se i na ekonomskom i na kulturnom planu razvijaju bržim tempom nego ostale zemlje sveta – naglasio je Čepurin.

Prema njegovim rečima, Rusija je u avgustu usvojila Program dinamičnog ekonomskog razvoja zemlje do 2024. godine, čijoj realizaciji će u značajnoj meri doprineti međunarodna saradnja, uključujući saradnju Rusije sa Srbijom i našim gradom.

– Rusija je otvorena za takvu vrstu saradnje i nadamo se da će u budućnosti dati dobre rezultate – zaključio je Čepurin.

Gradonačelnik Petrović je istakao da je poseta ruskog ambasadora bila od izuzetnog značaja i podsetio da je ovo godina u kojoj se obeležava stogodišnjica završetka Velikog rata, u kojem je Srbija uvek bila zemlja članica saveznika, a da smo na globalnoj sceni svedoci pokušaja prekrajanja istorije.

– Tu smo da zajedno sa našom bratskom i prijateljskom Rusijom uspostavimo nove oblike saradnje i pošaljemo poruke mira, prijateljstva i prosperiteta – rekao je čelni čovek Loznice.

Istakao je da je tema razgovora sa ruskim ambasadorom bila međusobno informisanje, a ujedno to je bila prilika da Čepurin rukovodstvu grada približi određena dešavanja kako na nivou regiona tako i na globalnom planu.