Uručene dve klime porodilištu u Loznici

107
urucene-dve-klime-porodilistu-u-loznici

Porodolište lozničke Opšte bolnice dobilo je juče (18. JUL) dva klima uređaja u akciji „Klime za porodilišta“, koju organizuje „Blic fondacija“ zajedno sa kompanijom „Elkom trejd“ iz Beograda, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Rashladne uređaje dr Jugoslavu Gruboru, šefu porodilišta, u ime „Blic fondacije“ uručio je Slobodan Pajić, dopisnik iz Loznice, koji je podsetio da je Loznica jedan od 24 grada i opštine koje su obuhvaćene akcijom namenjenoj tek rođenim bebama.

– U nameri da poboljša uslove za boravak trudnica, porodilja i novorođenčadi, „Blic fondacija“ se potrudila da u partnerstvu sa društveno odgovornim firmama učini značajne korake. U letnjim danima, najbitnije je obezbediti klimatizovane prostorije, kako za pacijente tako i za zaposlene medicinske radnike, što je prepoznala kompanija „Elkom trejd“, koja je darivala 50 klima za porodilišta širom Srbije. Ovo nije prvi put da „Blic fondacija“ pomaže Loznici i Lozničanima, a do sada su zahvaljujući akciji „Srce za decu“ tri porodice iz Banje Koviljače, Gornje Borine i Jadranske Lešnice dobile bolje uslove za život – rekao je Pajić, koji je najavio da će uskoro stići i aparat za proveru sluha kod novorođenčadi.

Dr Jugoslav Grubor se zahvalio darodavcima na ovom značajnom poklonu i poručio da će od danas svakome ko boravi na odeljenju taj boravak biti ugodniji.

– Mi smo imali do sada četiri klime, koje nisu bile uvek u funkciji i klimatizacija je bila loša. Problem su imele i pacijantkinje i naše osoblje jer boravak porodilja traje od tri do sedam dana tako da je leti boravak vrlo problematičan. Našem porodilištu fali između osam i deset klima i ova dva uređaja će doprineti da se to promeni. Stavićemo ih u dve najveće sobe – reko je dr Grubor i dodao da je trenutno sedam beba u porodilištu i da je jedna žena u porođaju.

Kapacitet lozničkog porodilišta je 23 postelje i opslužuje region, uključujući opštine Mali Zvornik, Ljuboviju, Krupanj, ali i neke preko Drine u BiH. Godišnje se ovde ovabi između 1.100 i 1.200 porođaja. Porodilja Jelena Bojić, koja nije bila rada da se fotografiše za novine uputila je pohvale osoblju i uslovima u porodilištu, ali i istakla da će nove klime značajno doprineti prijatnijem boravku u sobama.

– U ovom porodilištu sam drugi put i rodila sam dečaka. Ovde su uslovi dobri, osoblje je pažljivo, ali je prilično toplo. Klimatizacija soba je pravo rešenje – rekla je ona, dok su monteri već prionuli na posao kako bi što pre postavili rashladne uređaje.