DRAMA NA TARI: Kineskinje bile zavejane na planini o kojoj su jedino znale da je PUNA MEDVEDA

235
DRAMA NA TARI Kineskinje bile zavejane na planini o kojoj su jedino znale da je PUNA MEDVEDA

Malo je nedostajalo da se dve Kineskinje, koje su turistički došle u Srbiju, uvere u istinitost ovdašnjeg verovanja o buđenju mečke o današnjem prazniku, i evenutalno najave još šest nedelja zime.

Majka i ćerka iz najmnogoljudnije države sveta ostale su sinoć zavejane na Tari, i to baš u delu koji vrvi od mrkih medveda, a pravovremenom intervencijom spasilaca ostale su bez bliskog susreta sa zverima, ali dovoljno uplašene mislima da jeto moglo da se desi.

Iz Beograda, gde su došle sa grupom turista, dve Kineskinje su se iznajmljenim vozilom zaputile prema Tari, u nameri da je obiđu i odsednu u Bajinoj Bašti. U popodnevnim satima krenule su kroz planinu putem Mitrovac – Banjska stena, ka vidikovcu sa kog puca prelep pogled na jezero Perućac i kraj kanjona Drine. Ispostavilo se da se o ćudima gore nisu valjano raspitale.

Nešto ispred 19 sati, po mrklom mraku, majka i ćerka zaglavile su se na putu koji je zavejao sneg. Kako nije bilo nikoga ko bi im pružio pomoć, pozvale su vođu turističke grupe koji je bio u Beogradu, a on odatle alarmirao Bajinu Baštu.

Nedugo zatim ka Banjskoj steni krenuli su policajci i vatrogasci iz Bajine Bašte, rendžeri Nacionalnog parka „Tara“, žandarmi sa sedištem na Perućcu, a sa Zlatibora se zaputilo nekoliko pripadnika Gorske službe spasavanja.

Kooridnisanom akcijom pronađene su oko 21 sat.

– Sve vreme su provele automobilu, a ekipe koje su se terenskim vozilima probile do njih, zatekle su ih prestravljene. Drhtale su od straha izazvanim jedinim saznanjem o Tari, da je planina prepuna medveda – priča sagovornik „Blica“ upućen na sinoćnju potragu.

Spasioci su izgurali njihov automobil iz snega, kojim su njih dve, uz pratnju, došle do Bajine Bašte gde su i prespavale.