ОДГОВОР КОМПАНИЈЕ РИО ТИНТО НА НЕОСНОВАНЕ ОПТУЖБЕ ОД СТРАНЕ ПРОТИВНИКА ПРОЈЕКТА „ЈАДАР”

36

ЛОЗНИЦА (22. јануар 2024) – Током викенда противници Пројекта изнели су више неоснованих и неутемељених оптужби на рачун компаније Рио Тинто. Такви иступи представљају наставак праксе у којој активисти износе нетачне, неосноване тврдње о нашој компанији и Пројекту „Јадар“ које поједини медији потом преносе без икакве провере. Као пример нетачних и неоснованих тврдњи активисти су изнели и медији пренели да ће више од 100.000 људи бити расељено због Пројекта „Јадар“. Ово је апсолутно нетачна информација. Пројекат утиче на 52 стално настањена домаћинства, од којих је 51 добровољно продато Рио Тинту. Ова домаћинства су већ пресељена уз свеобухватну подршку наше компаније.

Компанија Рио Тинто одлучно негира тврдње које је доводе у везу са коруптивним пословним праксама. Ми имамо строга и јасно дефинисана правила пословања и не толеришемо било какав вид њиховог кршења, поготово када је реч о корупцији.

Тврдње да компанија Рио Тинто деструктивно утиче на животну средину у свим земљама у којима послује немају никаквог основа. Редовно информишемо домаћу и међународну јавност о нашим активностима у Србији, али и о активностима везаним за наше пословне операције у осталим деловима света. Те информације се достављају надлежним регулаторним телима, деле кроз комуникацију са међународним организацијама цивилног друштва и редовно објављују на интернет страници наше компаније. У то спадају и подаци које делимо када је реч о утицају наших пословних операција на воду, земљиште, пољопривреду и биодиверзитет, као и подаци о мерама за ублажавање и отклањање тих утицаја.

Стални напори активиста на пласирању лажних, нетачних или непотпуних информација о компанији Рио Тинто без икаквих доказа, потпуно нарушавају могућност да се на основу чињеница расправља о еколошким, економским и технолошким аспектима пројекта „Јадар“. Овакве неутемељене тврдње спречавају да се на целовит и објективан начин сагледају користи које Пројекат може да донесе.

Пројекат „Јадар могао би да отвори хиљаде висококвалификованих и високо плаћених радних места у лозничком крају, али и широм Србије кроз директно запошљавање и подршку локалним предузећима. Општина Лозница остварила би знатну директну корист од рудне ренте и пореских доприноса који би могли да буду реинвестирани у даљи инфраструктурни и економски развој. Пројекат такође може да подстакне и нова улагања у друге секторе зелене економије у Србији што би повећало запосленост и бруто друштвени производ, и подстакло даљи развој домаћих кадрова и радних вештина.

Компанија Рио Тинто је јавно истакла да наставља да комуницира са свим заинтересованим странама. У склопу тога смо у протеклих шест месеци, у Лозници и околним местима, организовали јавне састанке којима је присуствовало преко 2.500 чланова заједнице и на којима смо били у прилици да водимо конструктивне, позитивне дискусије. Сваки од тих догађаја био је отворен за ширу јавност укључујући удружења.

Како бисмо показали спремност на отворену дискусију, такође смо спремни да јавно објавимо нацрт Студије процене утицаја на животну средину у тренутно постојећем облику да бисмо додатно подржали јавни дијалог о Пројекту „Јадар“. Наглашавамо да је регулаторни процес који подразумева и јавни увид прекинут у јануару 2022. године.

Пројекат „Јадар“ био би развијен на безбедан и одговоран начин, и уз пуну спремност да се подржи учешће локалне заједнице у транспарентном праћењу свих утицаја Пројекта на животну средину. Како бисмо спречили даље ширење лажних информација и оптужби, и заштитили репутацију наше компаније, користићемо све доступне правне механизме.

Извор: riotintoserbia.com