Ugradnjom delitelja toplote i do 30 odsto niži računi za grejanje

Na teritoriji grada gotovo trećina stambenog prostora priključenog na sistem daljinskog grejanja opremljena je deliteljima toplotne energije. Ugradnjom elektronskih uređaja, uz pravilnu upotrebu, racionalno korišćenje i regulaciju temperature, potrošači mogu da ostvare od 15 do 30 odsto niže račune za grejanje pod uslovom da je njihova zgrada energetski efikasna.

151
Ugradnjom delitelja toplote i do 30 odsto niži računi za grejanje

Pre tri godine naša lokalna samouprava je među prvim u Srbiji omogućila ugradnju delititelja toplote i primenu obračuna prema utrošenoj količini, po principu „koliko potrošiš – toliko platiš“, čime se potrošačima koji su ugradili te elektronske uređaje omogućava da u zagrevanim objektima priključenim na sistem daljinskog grejanja ostvare značajne uštede u potrošnji.

Merenje grejanja po utrošku energije definisano je 2015. godine pratećim aktima Zakona o energetici, a jedan od osnovnih uslova za njegovu primenu jeste postizanje većinske saglasnosti stanara u stambenom objektu (65 odsto).

Kako je u razgovoru za „Loznički nedeljnik“ rekao direktor Javno-komunalnog preduzeća „Toplana Loznica“ Miodrag Dišić, loznička toplana je pre tri godine sredstvima iz gradskog budžeta i sredstvima iz sopstvenih prihoda nabavila merače utroška toplotne energije i ugradila ih na ulaze u sve stambene i poslovne objekte priključene na daljinski sistem grejanja.

– U međuvremenu, otišli smo korak dalje kada je u pitanju „finiji deo“ raspodele toplotne energije i ušli u proces ugradnje delitelja na grejna tela po stanovima, gde je gotovo trećina stambenog prostora na teritoriji našeg grada (oko 45.000 metara kvadratnih u 21 stambenoj zgradi) opremljena deliteljima toplotne energije – objasnio je Dišić.

Ostvarivanje ušteda zavisi od brojnih faktora

Kako je naveo, delitelji potrošačima omogućavaju da sami odluče da li će grejati sve prostorije u stanu ili ne, kao i koliku temperaturu će imati u prostorijama, a pravilnom upotrebom, racionalnim korišćenjem energije i regulacijom temperature mogu da ostvare od 15 do 30 odsto uštede u potrošnji.

Kada je reč o dosadašnjoj praksi, Dišić je istakao da su potrošači koji su se opredelili za takav sistem grejanja zadovoljni, a kolika će biti njihova ušteda, zavisi od brojnih faktora – najviše od energetske efikasnosti objekata (adekvatne izolacije i stolarije).

U okviru računa za grejanje, potrošači opredeljeni za ovakav sistem grejanja u periodu grejne sezone od 15. oktobra do 15. aprila plaćaju pored troškova grejanja po kilovatu utrošene energije (varijabilni deo) i troškove fiksnog dela potrošnje.

Značajno informisanje potrošača o novom načinu grejanja

Dišić je istakao da kontrolisani sistem grejanja, za razliku od sistema merenja utrošene energije po metru kvadratnom, pored nižih računa za grejanje sprečava i nepotrebno rasipanje toplote.

– U mnogim gradovima u Srbiji ovaj proces nije zaživeo jer brojne toplane prethodno nisu obavile dobru pripremu. Toplana u Loznici iz godine u godinu prati ovaj proces i pred početak svake sezone za određene delove grada pravimo poređenje obračuna potrošnje po metru kvadratnom i obračuna na osnovu utroška energije kako bismo kroz konkretne primere potrošačima predstavili i objasnili razlike i uštede koju mogu da ostvare – rekao je Dišić.

TROŠKOVI UGRADNJE I OČITAVANJA POTROŠNJE

Firma „Brunata“, jedna od dve koje na teritoriji našeg grada ugrađuju delitelje toplote, do sada je deliteljima opremila oko hiljadu stanova u Loznici.

Kako su iz te firme objasnili, cena ugradnje delitelja sa termostatskim ventilom po grejnom telu košta 55 evra (oko 6500 dinara), a klijentima daju mogućnost odloženog plaćanja na 12 mesečnih rata, jer se potrošaču u periodu od godinu dana, prema njihovim tvrdnjama, isplati ulaganje u opremu.

Potrošačima nije ostavljena mogućnost da sami nabave delitelje, jer se svaki delitelj ugrađuje prema karakteristikama konkretnog grejnog tela.

Dodatni trošak za potrošača je i usluga daljinskog očitavanja potrošnje koja, kako su naveli iz „Brunate“, na godišnjem nivou košta pet evra (oko 600 dinara) po grejnom telu, a izveštaj o očitanoj potrošnji dostavljaju lozničkoj toplani i svakom potrošaču.

– Prosečan rok trajanja delitelja je 10 godina, a uz zamenu baterija (od 120 do 180 dinara), može se produžiti njihovo trajanje za još 10 godina – rečeno je za naš list iz firme „Brunata“.

TERMOIZOLACIJA OBJEKATA PREDUSLOV ZA UŠTEDE

Stanari zgrada, direktor lozničke toplane i predstavnici firme koja se bavi ugradnjom delitelja dele mišljenje da sistem obračuna prema utrošenoj količini toplotne energije nema efekta ukoliko zgrada nije dovoljno energetski efikasna, ali to istovremeno predstavlja i još jedan u nizu troškova.

Na tržištu je velika ponuda termoizolacionih fasadnih sistema od različitih proizvođača, a u zavisnosti za koji sistem, proizvođača i debljinu stiropora se korisnik odluči, njihova cena varira od četiri do devet evra (od 500 do 1000 dinara) po metru kvadratnom.