Rio Tinto 2023. otvara rudnik litijuma kod Loznice

452
Rio Tinto 2023. otvara rudnik litijuma kod Loznice

Vlada Republike Srbije i kompanija Rio Tinto potpisale su Memorandum o razvoju ležišta litijuma i bora svetske klase u selima Jadra – Brezjak, Slatina, Stupnica i Nedeljice.

Naime, projektom “Jadar” je predviđeno da kompanija Rio Tinto istražuje ležište litijuma kod Loznice, a da potom na toj lokaciji otvori rudnik 2023. godine. Reč je o nalazištu, na kojem će se proizvoditi više od 10 odsto svetske potrebe za litijumom.

Kako se navodi u saopštenju, projekat se odvija u skladu sa međunarodnim standardima bezbednosti i zaštite na radu, zaštite životne sredine. Litijum i bor, inače, imaju široku primenu u elektro i raketnoj industriji i informacionim tehnologijama.

U ime Vlade Republike Srbije Memorandum je potpisao Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

“U razvoj Projekta ‘Jadar’, kompanija Rio Tinto do sada je investirala oko 90 miliona američkih dolara. Verujem da će potpisivanje Memoranduma o razumevanju ubrzati sve aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma, što će kapitalno uticati na razvoj Srbije. Razvoj projekta u zadatim vremenskim okvirima, i njegova implementacija učiniće Srbiju ključnim prerađivačem dva veoma važna elementa – litijuma i bora – koji su bitni za savremeni razvoj. Na taj način ćemo dati zamajac rastu srpske ekonomije”, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Kompanija planira da investira u izgradnju rudnika i novu, inovativnu tehnologiju za preradu minerala – jadarita (koji u sebi sadrži litijum i bor).

“Veoma smo zadovoljni napretkom u potpisivanju Memoranduma o razumevanju, kojem svedočimo danas u Beogradu. Memorandum polaže temelje za efikasniju razradu našeg projekta kroz sve projektne faze, čime dovodimo Srbiju i Rio Tinto korak bliže cilju da postanemo vodeći izvor ponude litijumom i boratima na svetskom nivou,” rekao je Sajmon Trot.