Rekonstrukcija ulice svetog save – Savremena saobraćajnica i nov drvored

Nakon završetka planiranih radova Ulica Svetog Save trebalo bi da bude moderna saobraćajnica širine šest i po metara sa ukupno 90 parking mesta. Predviđeno da od postojećih 116 stabala bude uklonjeno 41 obolelo stablo, a posađeno 88 novih sadnica kako bi se oformio drvored po kojem je ta ulica uvek bila prepoznatlјiva.

584
Rekonstrukcija ulice svetog save
Budući izgled Ulice Svetog Save (3D projekcija). Foto: Gradska uprava

Rekonstrukcija Ulice Svetog Save u Loznici u dužini od 430 metara počela je nedavno, čime bi trebalo da bude obuhvaćena rekonstrukcija kolovoznih i pešačkih površina, kišne kanalizacije i ugradnja nove rasvete, a planirani rok za završetak radova i pretvaranje postojeće ulice u modernu saobraćajnicu je 90 dana.

Kako je za „Loznički nedelјnik“ rekla glavna gradska urbanistkinja grada Loznice Dragana Jovanović, projektant je vodio računa da se novim parternim rešenjem i budućim izgledom ova ulica logično nadovezuje na Trg Vuka Karadžića i pešačku zonu i da nakon njene rekonstrukcije čini sa njima jedinstvenu celinu.

– Projektom je predviđeno da se na ovaj način formira 90 novih parking mesta između postojećih stabala od Trga Vuka Karadžića ka Bulevaru Dositeja Obradovića sa desne strane i od Bulevara ka Ulici Georgija Jakšića sa leve, s tim da bi određeni broj parking mesta bio izgrađen za lica sa posebnim potrebama – objasnila je Jovanovićeva.

Biološkom analizom i valorizacijom postojećeg zelenog fonda identifikovan je veliki broj bolesnih stabala, te kako je gradska urbanistkinja precizirala, uzimajući u obzir rezultate analiza i ocenu svakog stabla pojedinačno, kao i bezbednosne uslove za funkcionisanje buduće ulice, predviđeno je da od postojećih 116 stabala bude uklonjeno 41 stablo kod kojih je utvrđen neki vid obolјenja i oštećenja.

– Najveći broj bolesnih stabala identifikovan je u središnjem delu ulice, odnosno u delu ispred Biblioteke Vukovog zavičaja, gde bi trebalo da bude formiran manji uređen trg, a duž ulice biće posađeno 88 novih sadnica, najviše drvorednih visokih lišćara i četinara starosti od osam do deset godina, kako bi se oformio drvored po kojem je Ulica Svetog Save uvek bila prepoznatlјiva – zaklјučila je Jovanovićeva.

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.