Počela obnova Kur salona

184
obnova kur salona banja koviljača

Posle višegodišnjeg propadanja počela je obnova „Kur-salona“, simbola Banje Koviljače. Inicijativu da se zaštiti kraljevsko zdanje pokrenuli su meštani. Posle izdvajanja iz stečajnog postupka propalog preduzeća, „Kur-salon“ je dat na korišćenje Specijalnoj bolnici u Banji Koviljači. Objekat izgrađen 1932. godine je jedno od najlepših zdanja u Srbiji. Decenijama je bio centar mondenskog života, uz balove, prvu kockarnicu na Balkanu, u njemu je organizovan prvi izbor za mis Jugoslavije, a Kusturica i Šotra tu su snimali filmove. Izgrađen u centralnom delu banjskog parka nekada je bio ukras a poslednjih godina simbol nebrige i propadanja.

Mesingani odlivci izliveni u Beču tridesetih godina prošlog veka, jedini su preostali od raskošnog enterijera. Delovi su lustera teškog više stotina kilograma, ukradenog uz sve drugo što je krasilo svečanu salu i četiri salona. Da umesto sjaja imaju ruglo Banje, meštani nisu prihvatali.

„Kada prođem parkom naježim se kada vidim kako to zdanje propada“, kaže Čedomir Milutinović iz Vrnjačke Banje.

Zabrinuti za budućnost banjskog mesta pisali su, okupljali se, osnovali udruženje i tražili da se „Kur-salon“ zaštiti od kradljivaca i utvrdi nadležnost.

„Tužno je bilo provesti turiste pored objekta u ovakvom lošem stanju ruiniranom, ipak mi smo uvek nagoveštavali da će doći do obnove…“, ističe Vladimir Vulović, turistički radnik iz Banje Koviljače.

Dragan Pejak, takođe iz te Banje, rekao je da je bilo dosta posla, muke, kritika sa raznih strana, ali da je presrećan da se ovo dogodilo i da se krenulo sa radovima.

Zadovoljstvo meštana još je veće što će banjska Specijalna bolnica upravljati i „Kur-salonom“ i sa još dve ruinirane vile.

Sa rekonstrukcijom se počelo od krova, uskoro će i unutrašnje čišćenje. Direkcija za imovinu izdvojila je četiri miliona, a Ministarstvo zdravlja milion dinara dok je grad Loznica uradio projekat sanacije.

„’Kur-salon’ može koristiti za stručne sastanke, za takozvani kongresni turizam ali i sve druge sadržaje. U druge dve vile planiramo da proširimo smeštajne kapacitete, prvenstveno luksuzni apartmani, objašnjava dr Zoran Grujić, zamenik direktora Specijalne bolnice „Banja Koviljača“.

Ovakvu posetu u julu, u Banji kažu ne pamte. Klupe pored „Kur-salona“ u parku uvek su pune gostiju.

Biljana Ratković iz Topole smatra da bi to trebalo da se to sredi da bude uglednije, lepše.

Nada Krstić iz Beograda se slaže da je ta naša istorija interesantna i da je treba sačuvati.

Za dve godine Koviljača obeležava 160 godina banjskog lečilišta. I meštani i zaposleni u Specijalnoj bolnici se nadaju da će u renoviranom „Kur-salonu“ tada dočekati goste.