Osvećeni krstovi za novu crkvu u Loznici

389
osveceni krstovi nove loznicke crkve

Episkop šabački Lavrentije, osveštao je danas popodne dva krsta za novu Crkvu Svetog velikomučenika Prokopija, koja se gradi u Lozničkom Polju.

Ceremoniji su prisustvovali sveštenici i više stotina vermika iz lozničkog kraja, ali i sa druge obale Drine, iz BiH. Krstove pozlačene 24 karatnim zlatom, darivao je Dane Spasojević iz Banje Koviljače, koji je i kum novog hrama.

  – Posle rođenja moje dece, ovo mi je najradosniji dan u životu. Srce mi je prepuno kad vidim ovoliki narod da se okupio oko bogomolje na kojoj će, nadam se, već na jesen na vrhu krova zablistati krstovi – kazao je Spasojević.
Prošle godine vladika Lavrentije osveštao je temelj hrama, a tri zvona darivao je Lozničanin Pero Divljanović, rodom iz sela Solun kod Olova (BiH).

Plac od 27 ari, za gradnju crkve poklonili su Đorđe i njegova supruga Jelena Spasojević.

– Danas smo se sabrali da krstovima zakitimo ovu našu svetinju koju gradimo već godinu i po dana. Neka nam bog pomogne da ovo započeto delo završimo i da se i treći put radujemo kada u njemu budemo osvećivali i ikonostas – poručio je vladika Lavrentije, koji je potom dodelio Ordenje Svetog vladike Nikolaja Srpskog, Milinku Pavloviću i Draganu Stankoviću iz Loznice za požrtvovanu ljubav prema svojoj crkvi i preme delu vladike Nikolaja.

Na području Loznice, pored ove bogomolje u Lozničkom Polju, u toku je izgradnja Crkve Vaznesdenja gospodnjeg na Lagatoru, na nekadašnjem imanju Vuka Karadžića, kao i crkve posvećene Svetoj majci Angelini u Voćnjaku.

Lozničani su donedavno imali jedino Crkvu Pokrova Presvete Bogorodice, podignute pre 143 godine na mestu boja na Loznici.

1 komentar

  1. Ali ustanove kulture u Loznici rade samo u radno vreme građana… Turisti koji svrate vikendom (eventualno i sami Lozničani) koji bi želeli da posete muzej ili gleriju Miće Popovića to ne mogu da urade… Ne znam kada Lozničani uopšte ulaze u te institucije… Da li postoji neka evidencija?